Ministrul Apararii Anunta Romanii intr-un Mesaj de ULTIMA ORA privind o Masura Importanta

Ministrul Apararii Anunta Romanii Mesaj ULTIMA ORA Masura Importanta

Ministrul Apararii ii anunta in mod oficial pe romanii din intreaga tara in legatura cu un mesaj de ultima oare care prezinta o masura importanta care a fost luata zilele acestea, Angel Tilvar fiind prezent in Regatul Hasemit al Iordaniei pentru a discuta cu omologul sau despre colaborarea cu Romania si NATO.

Ministrul Apararii explica mai jos ce anume a fost discutat in cadrul intrevederilor care au avut loc, iar asta pentru ca vorbim despre masuri care pot fi extrem de benefice Romaniei, cooperarea cu tari din afara NATO fiind un element extrem de important pentru pregatirea mai buna a Armatei Romane.

“În cadrul vizitei oficiale efectuate în Regatul Hașemit al Iordaniei, în perioada 15-17 martie, ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut întrevederi cu prim-ministrul Iordaniei și ministru al apărării, Bisher Al-Khasawneh, precum și cu președintele Comitetului Statelor Majore Întrunite, general-maior Yousef Al-Hunaiti. Întâlnirile au constituit oportunități de consolidare a cooperării bilaterale cu Regatul Hașemit, având în vedere rolul important al acestuia într-o zonă cu provocări de securitare și economice semnificative.

Iordania este un partener semnificativ pentru România și am reiterat dorința noastră de a consolida relațiile militare în cadrul întrevederilor pe care le-am avut cu prim-ministrul și ministru al apărării, Bisher Al-Khasawneh, precum și cu președintele Comitetului Statelor Majore Întrunite, general-maior Yousef Al-Hunaiti. Am discutat despre evoluțiile situației de securitate internaționale, context în care am subliniat cât de importantă este regiunea Mării Negre pentru securitatea euro-atlantică.

De asemenea, discuțiile au vizat oportunitățile de cooperare, inclusiv în contextul parteneriatului consolidat al Regatului Hașemit cu NATO, dar și cooperarea în cadrul ONU. Am identificat o serie de domenii cu un potențial important de dezvoltare, precum forțele pentru operații speciale, educație militară, instruirea personalului și industria de apărare.

Oficialul român a apreciat eforturile Iordaniei de reglementare pe cale pașnică a conflictelor din regiune și rolul asumat pentru consolidarea relației de cooperare bilaterală în domenii de interes reciproc. Au fost identificate o serie de domenii cu un potențial important de dezvoltare în context bilateral, precum forțele pentru operații speciale, educație militară, instruirea personalului și industria de apărare.

Ministrul a opinat că exercitarea de către țara noastră a mandatului de Ambasadă Punct de Contact NATO la Amman în perioada 2023-2024 creează premisele unei implicări active a României în dezvoltarea capacităților de apărare ale Regatului Hașemit (Defence Capacity Building). De asemenea, în cadrul întrevederii cu prim-ministrul iordanian, cei doi oficiali au exprimat angajamentul de continuare a dialogului politico-militar în scopul dezvoltării cooperării în domeniul apărării, fiind așteptată o vizită a oficialului Regatului Hașemit în România într-un orizont de timp apropiat.”