Ministrul Apararii: Romania, NATO si Razboi in Centrul unui Anunt de ULTIMA ORA pentru Romani

Ministrul Apararii Romania NATO Razboi Centrul Anunt ULTIMA ORA Romani

Ministrul Apararii a facut un foarte important anunt de ultima ora care vizeaza Romania, NATO, razboiul din Ucraina, dar chiar si Armata Romana, iar asta deoarece ministrul PSD, Angel Tîlvăr, vorbeste mai jos despre vizita pe care o face zilele acestea in Macedonia de Nord, o tara cu care Romania are relatii bilaterale bune acum.

Ministrul Apararii detaliaza mai jos in ce ton au fost purtate discutiile cu omologul sau din Macedonia de Nord, ce a fost decis, dar si ceea ce urmeaza sa fie facut in viitor, Romania incercand sa intareasca relatiile cu un numar cat mai mare de aliati in momentul de fata, razboiul din Ucraina punand presiune foarte mare pe tara noastra.

“M-am întâlnit, astăzi, cu omologul meu nord-macedonean, Slavjanka Petrovska, și cu președintele Republicii Macedonia de Nord, Stevo Pendarovski, în cadrul vizitei pe care am făcut-o la Skopje. Regiunea Balcanilor de Vest este de o importanță majoră pentru România, iar menținerea stabilității acestei zone reprezintă unul dintre obiectivele noastre strategice.

Stabilitatea statelor din această regiune este fundamentală pentru securitatea Europei și, implicit, pentru postura colectivă a #NATO de descurajare și apărare. În același timp, România susține puternic atingerea aspirațiilor europene pentru țările din Balcanii de Vest. În context #NATO, am evidențiat angajamentul aliaților pentru implementarea măsurilor aliate de descurajare și apărare de pe teritoriul României și am mulțumit pentru contribuția Republicii Macedonia de Nord cu un pluton de infanterie la Brigada Multinațională de Sud-Est din România, care reprezintă un semnal puternic al solidarității aliate.

Vizita a reprezentat o oportunitate de a trece în revistă stadiul și perspectivele cooperării bilaterale, în context regional, în cadrul Procesul reuniunii miniștrilor apărării din Europa de Sud-Est (SEDM), cât și multilateral, în cadrul NATO, dar și pentru a avea un schimb de idei privind securitatea din regiunea Mării Neagre și cea a Balcanilor de Vest. Astfel, au fost evidențiate repere ale cooperării bilaterale în domeniul apărării.

Cei doi miniștri au agreat necesitatea menținerii unui dialog bilateral constant atât la nivel înalt, cât și la nivel de experți, în sprijinul implementării cât mai eficiente a proiectelor asumate atât în context bilateral, cât și multinațional. În acest sens, s-a relevat utilitatea formatului de consultări bilaterale politico-militare, planificate a se desfășura în anul curent, în vederea unor discuții aplicate privind cooperarea bilaterală.

Ministrul apărării naționale a adresat mulțumiri părții nord-macedonene pentru participarea ministrului adjunct al apărării, Tiron Jajaga, la prima ediție a evenimentului Black Sea Security Conference de sub umbrela Platformei Internaționale Crimeea, co-organizat la București, în data de 13 aprilie, de România și Ucraina.”