Armata Romana Anunta Sfarsitul unei Ere pentru Fortele Aeriene

Armata Romana Anunta Sfarsitul Ere Fortele Aeriene

Armata Romana anunta in mod oficial sfarsitul unei ere pentru Fortele Aeriene ale Romaniei, iar asta deoarece in baza unei decizii luate in anul 2022 in cadrul Consiliului Suprem de Aparare al Tarii, a fost hotarata scoaterea din uz a avioanelor MiG-21 LanceR.

Armata Romana spune ca 15 mai este ultima zi in care aceste avioane vor zbura pentru Fortele Aeriene Romane, ele urmand a fi inlocuie de avioane moderne care se afla deja in dotarea Fortelor Aeriene ale Romaniei, si vorbim despre aeronavele F-16, ele fiind folosite in misiunile NATO.

MiG-21 LanceR, ultimul survol!

Luni, 15 mai, vor avea loc ultimele zboruri cu aeronavele MiG-21 LanceR din dotarea Forțelor Aeriene Române, acestea urmând a fi scoase din serviciu în baza Hotărârii CSAT nr 083/2022.

Astfel, luni, începând cu ora 11.00, se vor desfășura ceremonii militare și religioase, vor fi rostite alocuțiuni, se vor acorda distincții onorifice, vor fi organizate expoziții statice şi va avea loc decolarea şi trecerea la verticală a aeronavelor MiG-21 LanceR, atât din Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu”, Câmpia Turzii, cât și din Baza 86 Aeriană „Locotenent Aviator Gheorghe Mociorniţă”, Borcea.

În aceeaşi zi, începând cu ora 12:00, Baza 95 Aeriană ,,Erou căpitan aviator Alexandru Șerbănescu”, Bacău, își deschide porțile pentru toţi pasionații de aviație.

Intrarea este liberă, iar publicul va urmări trecerea la verticală și aterizarea aeronavelor MiG-21 LanceR decolate de la celelalte două baze aeriene și va putea vizita muzeul unității.

Forțele Aeriene Române vor continua să execute Serviciul de luptă permanent Poliţie Aeriană cu aeronavele F-16 din dotare, sprijinite de aeronavele aliate dislocate în România, în cadrul misiunii de Poliție Aeriană Întărită (enhanced – Air Policing), sub comandă NATO.

De asemenea, sistemele de apărare aeriană cu baza la sol vor continua să execute misiunile de Poliţie Aeriană sub comandă națională, precum și în cadrul Sistemului NATO Integrat de Apărare Aeriană și Împotriva Rachetelor (NATO Integrated Air and Missile Defence System).