Avertizare de la Ministrul Sanatatii de ULTIMA ORA, care Vizeaza Toti Romanii din Tara

Avertizarea de la ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, pentru milioane de romani din intreaga tara, are menirea de a aduce in atentia tuturor oamenilor faptul ca, in ciuda unui anunt oficial al Organizatiei Mondiale a Sanatatii privind pandemia de Coronavirus, aceasta nu s-a incheiat, cu doar urgenta majora de sanatate publica.

Ministrul Sanatatii spune ca pandemia de Coronavirus continua, dar ca nu mai reprezinta un pericol major pentru sistemele medicale, ministrul PSD, Alexandru Rafila, vorbind mai jos si despre ceea ce se intampla cu vaccinurile impotriva Coronavirus care inca nu au fost livrate, dar au fost deja contractate.

“Am auzit si eu chestiunea asta, ca s-a terminat pandemia. Anuntul Organizatiei Mondiale a Sanatatii este foarte clar, nu s-a terminat pandemia, dar nu mai discutam despre o urgenta majora de sanatate publica, care sa puna in pericol sistemele de sanatate. Pana la urma, ce ne preocupa pe noi, faptul ca spitalele erau pline, sectiile de terapie intensiva erau pline, si mureau multi oameni.

Nu mai puteam sa tratam pacientii cu alte patologii, si a existat o mortalitate in exces, si se revine la normal, dar pandemia …. sigur, este o boala infectioasa, avem si noi in continuare circa 500 de cazuri pe zi. Sunt in jur de 3, 4, 5 decese care se inregistreaza zilnic, deci pandemia inca nu a trecut.

Noi nu am cumparat niciunul dintre cele pentru anul 2023, exista negocieri la nivelul Comisiei Europene cu producatorii, si vom vedea care este varianta cea mai convenabila pentru Romania. Sunt state precum Polonia, care nu accepta sa cumpere nicio doza de vaccin. Eu inclin spre o oprire a achizitiei pentru un produs pe care nu il mai folosesc, si trebuie sa il distrug, nu este in regula.

Deocamdata nu am platit aceste doze, sper sa gasim o solutie amiabila care sa duca la o plata cat mai mica, sau, daca este posibil, sa nu mai platim, mai ales ca vorbim despre un vaccin care inca nu a fost produs. Comisia Europeana a incheiat un contract cu producatorii, bazat pe solicitarile statelor membre. In 2021 au fost solicitari mari din partea Guvernului Romaniei, este un contract valabil.

Romania a optat in 2021, poate ca si dintr-o teama, nu pot sa spun, pentru ca in 2022 si 2023 sa cumparam 38 de milioane de doze de vaccin. Nu discutam despre un vaccin produs si care nu a fost cumparat, ci despre un vaccin care nu a fost produs, este o nuanta serioasa, sigur e vorba si de drept comercial, si nu sunt specialist.”