Comisia Europeana Extinde Ajutorul pentru Republica Moldova

Comisia Europeana Extinde Ajutorul pentru Republica Moldova

Comisia Europeana a anuntat in mod oficial extinderea ajutorului pentru Republica Moldova, iar asta pentru ca le ofera companiilor din tara noastra vecina sa depuna proiecte pentru finantare cu bani europeni, daca ele sunt de interes comun.

“Moldova este un pas mai aproape de UE. În continuare integrăm Moldova în #EUSingleMarket, asociind-o cu programul Connecting Europe Facility pentru finanțarea infrastructurii.

Acordul va permite promotorilor de proiecte din Republica Moldova să solicite finanțare UE pentru proiecte de interes comun în domeniul transporturilor, energiei și digitalului. Moldova își va îmbunătăți conectivitatea cu vecinii UE, promovând creșterea, locurile de muncă și competitivitatea.

Moldova a fost puternic afectată de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. UE continuă să fie solidară cu țara și se angajează să-și consolideze în continuare rezistența. Acordul de astăzi aduce Moldova și mai aproape de UE prin ancorarea țării în aceste rețele transeuropene interconectate.

Pentru transport, autoritățile și companiile moldovenești vor putea aplica pentru finanțare în cadrul viitoarelor apeluri de transport CEF în perioada de programare actuală (2021-2027). Următorul apel va fi lansat în septembrie 2023.

Criteriile de eligibilitate pentru țările terțe se vor aplica așa cum sunt prezentate în Regulamentul privind transportul transeuropean (TEN-T). Se acordă prioritate acțiunilor care consolidează conectivitatea dintre rețeaua centrală a statelor membre și rețeaua din țările terțe.”