Ministrul Educatiei: Declaratii de ULTIMA ORA privind GREVA GENERALA din Invatamantul Romanesc

Ministrul Educatiei Declaratii ULTIMA ORA GREVA GENERALA Invatamantul Romanesc

Ministrul Educatiei a facut o serie de declaratii de ultima ora cu privire la greva generala din sistemul de invatamant din Romania, ea fiind programat apentru ziua de luni, 22 mai, insa Ligia Deca afirma ca inclusiv atunci urmeaza sa aiba loc discutii intre reprezentantii federatiilor sindicale si Guvernul Romaniei.

Ministrul Educatiei explica mai jos ce masuri au fost luate deja pentru a se evita o greva generala in sistemul de invatamant din Romania, dar Ligia Deca spune ca se lucreaza in continuare in urmataorele zile pentru a se gasi o solutie pentru ca greva generala sa fie evitata, in special pentru ca urmeaza examenele nationale.

“La discuțiile de astăzi cu federațiile sindicale din învățământ s-a agreat că va mai exista o întâlnire luni la Guvern, unde să poată participa și ministrul Muncii, Marius Budăi. Eu sper ca acea întâlnire să oprească acțiunea de protest. Am fost chiar la discuția cu federațiile sindicale și la începutul ședinței de guvern.

Într-adevăr, a existat o dezbatere, unele chestiuni au fost agreate, anexa 8 la legea 153 pentru personalul nedidactic, deasemenea prioritizarea în programul de guvernare care este în elaborare domeniului educației și mai ales a salarizării pentru tot sectorul de educație. Au fost și alte solicitări din partea sindicatelor, de exemplu indexarea tuturor salariilor cu inflația. Au mai fost și alte solicitări care au vizat prioritizarea discuțiilor pe legea salarizării.

Acolo s-a explicat care ar fi calendarul pentru a se lucra pe legea salarizării și s-a agreat că va mai exista o întâlnire luni unde să poată participa și dl. ministru al Muncii, dl. Budăi, care este acum la Bruxelles în renegocierea pe jaloanele PNRR.

Urmează ca luni să existe o nouă întâlnire cu toate datele în față. Sindicatele, am văzut și eu ce au declarat la ieșire, în sală au spus că rămân să se consulte să vadă ce fac mai departe. Am văzut că public au anunțat că vor continua cu acțiunile de protest.

Luni oricum va exista o întâlnire la Guvern. Eu sper ca acea întâlnire să oprească acțiunea de protest. Așa cum am mai zis, noi am făcut tot ceea ce ține de noi, iar mă rog, solicitările pe care le-am auzit sigur o să discut și eu la Guvern, să vedem în ce măsură putem face publice documente interne de dialog între două instituții.”