Ministrul Educatiei: Schimbarile de ULTIMA ORA din Scoli si Licee IMPUSE de Criza din Romania

Ministrul Educatiei Schimbarile ULTIMA ORA Scoli Licee IMPUSE Criza Romania

Ministrul Educatiei anunta in mod oficial schimbarile de ultima ora care sunt facute in scoli si licee din cauza crizei actuale din Romania, iar asta pentru ca Ligia Deca a fost obligata sa semneze noi ordine pentru reorganizare calendarului pentru examenele din anumite licee, greva generala modificand serios calendarul.

Ministrul Educatiei vorbeste deasemenea si despre investitiile de 1 miliard de euro care vor fi facute in invatamant in urmatorii ani multumita fondurilor din PNRR, care sunt puse la dispozitia Romaniei, si care vor contribui substantial la modernizarea tarii noastre, fiind depuse multe cereri pentru folosirea lor.

“Peste 1 MILIARD DE EURO pentru dotarea unităților de învățământ preuniversitar din România! Am finalizat procesul de evaluare a proiectelor depuse pentru dotarea unităților de învățământ preuniversitar și a unităților conexe (palatele și cluburile copiilor, cabinetele de asistență psihopedagogică, cluburile sportive). Vom finanța prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) un număr total de 2.538 de proiecte, pentru 5.846 unități de învățământ beneficiare. Valoarea totală eligibilă fără TVA este de 1.024.237.402,96 de euro.

Investițiile presupun: cabinete școlare (inclusiv pe discipline, de asistență psihopedagogică, săli de sport) dotate cu mobilier și materiale sportive, inclusiv echipamente digitale. Laboratoare de științe dotate cu mobilier specific, echipamente digitale și materiale didactice. Laboratoare de informatică dotate în grădinițe, învățământ primar, gimnazial, liceal și în alte unități conexe. Ateliere de practică dotate cu materiale și echipamente didactice. Un învățământ modern necesită o dotare corespunzătoare a sălilor de clasă, a laboratoarelor școlare, precum și a atelierelor de practică.

Pentru a asigura desfășurarea activităților specifice de final de an școlar, a fost publicat în Monitorul Oficial Ordinul nr. 4.325/2023 de modificare a ordinului ministrului educației nr. 4.759/2022 privind aprobarea graficului de desfășurare a examenelor de certificare a calificării profesionale a absolvenților din învățământul profesional și tehnic preuniversitar.

Astfel, activitățile specifice examenului de certificare a calificării absolvenților din învățământul profesional și tehnic preuniversitar, filiera tehnologică – nivelul 4 de calificare, se vor desfășura după următorul grafic: 29 mai – 9 iunie 2023: înscrierea candidaților; 12 – 23 iunie: desfășurarea probelor de examen și afișarea rezultatelor finale. Probele se vor desfășura conform unei planificări realizate de către fiecare unitate de învățământ liceal cu filieră tehnologică.

A fost trimis spre publicare în Monitorul Oficial Ordinul nr. 4.340/2023 privind aprobarea Metodologiei de organizare și desfășurare a examenului de certificare a calificării absolvenților învățământului liceal, filiera vocațională. Fiecare unitate de învățământ nominalizată ca centru de examen își va elabora propriul calendar de desfășurare a examenului de certificare, iar acesta va fi comunicat unităților de învățământ arondate. Probele de examen vor fi planificate în perioada 6 – 23 iunie 2023.”