Marius Budai: Reactii de ULTIMA ORA in Cazul ORORILOR de la Azilele de Batrani din Bucuresti

Marius Budai Reactii ULTIMA ORA Cazul ORORILOR Azilele Batrani Bucuresti
Marius Budai, Ministrul Muncii.

Marius Budai transmite o serie de reactii de ultima ora in cazul ororilor descoperite la azilele de batrani din Bucuresti, iar asta pentru ca ministrul Muncii vorbeste despre ceea ce exista in dosarele institutiilor care se ocupa de acreditarea acestui tip de centre de ingrijire si asistenta, care exista in toata tara.

Marius Budai vorbeste mai jos ca se doreste aflarea adevarului, si ofera cateva detalii despre felul in care a fost licentiata una dintre asociatiile care isi desfasura activitatea sub imperiul oferirii de ingrijire si asistenta pentru batranii din Bucuresti, inainte de a incepe ancheta DIICOT, acum mai bine de 1 an.

“Referitor la situația centrelor de îngrijire și asistență care fac obiectul anchetei DIICOT, am făcut în aceste două zile o analiză a condițiilor de licențiere, în primul rând, a acestor centre. Trebuie să vă mărturisesc că, în calitate de vechi lucrător în asistență socială, încă din anul 1995, sunt efectiv șocat și indignat de ceea ce am văzut la televizor și de ceea ce tot apare zilnic în presă, prin acele stenograme.

Este revoltător, este șocant și eu sper ca, într-un termen cât mai scurt, organele de anchetă să acționeze cu fermitate, astfel încât cei vinovați să răspundă în fața legii, iar noi ceilalți și opinia publică să aflăm adevărul. Spun să aflăm adevărul, pentru că voi prezenta un pic, cronologic, licențierea acestor centre și, în urma analizei pe care am făcut-o împreună cu colegii mei de la nivelul Ministerului Muncii.

Am constatat, în cazul Asociației Sfântul Gabriel cel Viteaz, că prima licență provizorie a fost eliberată în martie 2021, sub semnătura ministrului de atunci, a stat la baza a ceea ce s-a întâmplat ulterior, conform legii, și anume elaborării și eliberării unei alte licențe, care s-a reînnoit pentru o perioadă de 5 ani, în noiembrie 2022, sub semnătura secretarului de stat.

Precizez că, anual, Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială trebuie să facă controale la aceste centre, pentru a observa ceea ce înseamnă respectarea standardelor minime și condițiile pentru ca aceste centre să aibă licență în continuare. Ceea ce m-a contrariat pe mine foarte mult, repet, ca vechi lucrător în aceste centre și ca vechi lucrător în asistență socială.

Este ceea ce am găsit la nivelul dosarelor de acreditare, ceea ce este în discrepanță majoră cu ceea ce se prezintă public. Trebuie să fim foarte atenți la următoarele fotografii pe care vi le arăt, care sunt, repet, așa cum am spus, într-o discrepanță majoră cu ceea ce au constatat procurorii DIICOT.”