Ministrul Apararii: Memorandum de ULTIMA ORA Semnat, Masurile Luate de catre NATO

Ministrul Apararii Memorandum ULTIMA ORA Semnat Masurile Luate NATO

Ministrul Apararii anunta in mod oficial semnarea unui important memorandum de ultima ora, iar asta pentru ca Angel Tîlvăr prevede o serie de masuri pe care NATO le ia in urma Summit-ului de la Vilnius, ele vizand crearea unui Centru de Excelenta privind schimbarile climatice si securitatea, gazduit de Canada.

Ministrul Apararii explica mai jos de ce este important acest centru de excelenta pentru intreaga lume, nu doar pentru NATO, Angel Tîlvăr semnand in numele Romaniei pentru crearea acestui centru, iar ce fel de masuri importante vor fi luate de catre el, vom afla in cursul urmatoarelor luni.

“Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a participat, în marja Summit-ului de la Vilnius, la ceremonia de semnare a Memorandumului de înțelegere privind alăturarea României, ca națiune-sponsor, la Centrul de excelență NATO în domeniul schimbărilor climatice și securității, care va fi găzduit de Canada. În ultimii ani, problematica schimbărilor climatice și a impactului asupra securității s-a evidențiat ca subiect major pe agenda aliată.

Conceptul Strategic al NATO reflectă provocarea majoră a schimbărilor climatice asupra mediului de securitate, acestea acționând ca multiplicator al amenințărilor și riscurilor de securitate și afectând, totodată, modul în care operează forțele armate aliate. Mai mult, liderii NATO și-au propus să confere Alianței un rol de model în plan internațional privind înțelegerea și adaptarea la schimbările climatice.

Acțiunile ambițioase derulate la nivelul NATO pe acest palier au impulsionat demersuri similare și în plan național și, pe acest fond, alinierea României la procesele derulate în context european și euro-atlantic. „Salut inițiativa Canadei de a găzdui Centrul de Excelență în domeniul schimbărilor climatice și securității și aportul valoros adus pe acest palier.

România a sprijinit aceste inițiative la nivel aliat, iar interesul acordat acestui domeniu este reflectat inclusiv în documentele programatice naționale. Mai mult, pot afirma că ne aflăm într-o fază avansată de elaborare a unei Strategii naționale privind abordarea schimbărilor climatice în domeniul apărării, care se dorește a fi adoptată până la finalul acestui an”, a transmis ministrul Tîlvăr.

Cu acest prilej, oficialul român a subliniat și importanța alăturării României la acest Centru de Excelență, care va contribui la îmbunătățirea cunoașterii situaționale, respectiv a dezvoltării de acțiuni și inițiative de atenuare și adaptare la schimbările climatice. Totodată, statele participante vor fi angajate într-un dialog constant și schimb de exemple de bună practică implementate la nivel național în gestionarea acestei problematici și trasarea unor recomandări privind activitățile viitoare la nivelul organizațiilor internaționale.”