Italia: Anunturile de ULTIMA ORA cu Olanda, Decizii CRUCIALE pentru Schengen si Romania

Italia Anunturile ULTIMA ORA Olanda Decizii CRUCIALE Schengen Romania

Italia anunta oficial prin premierul Giorgia Meloni o serie de decizii cruciale, care au fost luate impreuna cu Olanda si Comisia Europeana, iar asta pentru ca in cursul acestui weekend lidera guvernului de la Roma a semnat impreuna cu Mark Rutte, Ursula Von der Leyen, si presedintele Tunisiei, Kais Saied, un memorandum crucial pentru Schengen.

Italia a reusit sa obtina semnarea acordului in baza caruia Tunisia urmeaza sa fie ajutata sa blocheze plecarile migrantilor catre Uniunea Europeana, in schimbul a aproape 1 miliard de euro, ceea ce in schimb ar trebui sa protejeze mai bine Spatiul Schengen, si sa faciliteze inclusiv aderarea Romaniei, poate chiar si in 2023.

Italia ne spune ca acest memorandum nu vizeaza doar migratia, ci este un punct de plecare pentru o colaborare mai profunda, care ar viza inclusiv domeniul energiei, deci pentru protejarea Spatiului Schengen se iau orice masuri importante, iar Romania poate spera, in aceasta situatie, la o posibila aderare la Schengen in cursul acestui an.

“Un pas important a fost făcut astăzi, este un punct de plecare care va trebui urmat de diverse acorduri pentru a fundamenta obiectivele pe care ni le-am propus. Acordul va fi un „model pentru relațiile Europei cu celelalte țări nord-africane și un punct de plecare pentru un parteneriat diferit de cel urmărit până acum. Memorandumul de înțelegere pe care l-am semnat stabilește apropierea dintre popoare.

De fapt, „pachetul” Memorandumului prevede și lansarea unei cooperări puternice în domeniul energiei și accelerează schimburile culturale între Tunisia și Europa. Uniunea Europeană va pune imediat la dispoziția Tunisiei 150 de milioane de euro pentru a sprijini bugetul și apoi alte 105 de milioane vor fi utilizate pentru finanțarea sprijinului pentru controlul frontierelor.”