Sorin Grindeanu: Anunt de ULTIMA ORA, Probleme cu Investitiile in Infrastructura din Romania

Sorin Grindeanu Anunt ULTIMA ORA Probleme Investitiile Infrastructura Romania

Sorin Grindeanu incearca sa convinga Romania de faptul ca masurile de reducere a cheltuielilor si taxare suplimentara a mediului de afaceri, sunt urgente pentru a salva tara de la pierderea fondurilor europene de care se foloseste acum pentru investitii in diverse proiecte de infrastructura, si nu doar atat.

Sorin Grindeanu explica mai jos faptul ca Romania are nevoie sa scada rapid deficitul bugetar pentru a se putea incadra in limitele impuse de catre Comisia Europeana, dar si pentru a-si pastra banii care ii sunt alocati anual pentru diverse investitii, ceva ce desigur ca nu e usor de realizat, in final.

“Neatingerea țintei de deficit poate atrage după ea suspendarea proporțională a fondurilor europene! Ministerul Transporturilor și Infrastructurii este unul din principalii beneficiari ai acestor fonduri prin diversele mecanisme și instrumente financiare europene. Prin PNRR (2021- 2026) beneficiem de 7,6 miliarde de euro, prin Programul Transport (2021- 2027) de 4,6 miliarde de euro, prin CEF de 1,2 miliarde de euro!

Alături de contribuția bugetului de stat, aceste fonduri finanțează toate marile proiecte de infrastructură de transport din România, fie că vorbim de căi ferate precum Brașov-Sighișoara- Arad, Timișoara- Caransebeș sau Ploiești- Vicșani, fie că vorbim de autostrăzi ca A1 (Sibiu- Pitești), A8 (Târgu Mureș- Târgu Neamț) sau A7 (Ploiești- Siret), fie că vorbim de marile proiecte de modernizare și extindere a Portului Constanța sau navigabilitatea Dunării.

Anul trecut am semnat contracte de lucrări de peste 10 miliarde euro și vom continua acest ritm și anul acesta! Noi autostrăzi, drumuri expres și centuri ocolitoare prin CNAIR, modernizări și reabilitări de căi ferate prin CFR Infrastructură, trenuri noi prin ARF și modernizări de trenuri prin CFR Călători.

Toate contractele semnate și licitațiile în desfășurare depind însă de fluxul continuu al banilor europeni dinspre Bruxelles către România! Nu acceptăm nici un scenariu prin care aceste proiecte să fie nici măcar încetinite, să nu vorbim oprite! Disclaimer (pentru cunoscători!): Acest text nu este un pamflet!

Unora le este facil să vorbească de onoare, chiar dacă ei înșiși nu o demonstrează. Iar pentru că memoria instituțională și politică le joacă feste, le reamintesc că un caracter puternic se vede în deciziile luate în momente dificile! Știu, unora le este mai simplu să chibițeze, în timp ce își șterg lacrimile false din ochi cu batista!”