AVERTISMENTE Meteorologice ANM de ULTIMA ORA pentru Romania in 16 August 2023

AVERTISMENTE Meteorologice ANM ULTIMA ORA Romania 16 August 2023

Avertismente meteorologice ale ANM, Administratia Nationala de Meteorologie, pentru Romania in 16 august 2023, aduc in atentia noastra mai multe fenomene meteo de vreme severa, care afecteaza mai multe regiuni ale tarii, iar mai jos puteti vedea toate zonele vizate.

ANM explica in mod oficial mai jos ce fenomene meteo vor afecta toate regiunile care sunt vizate, si vorbim despre ploi in cantitati de pana la 40 l/mp, vanturi cu rafale de pana la 60 km/h, dar si canicula cu temperaturi de pana la 37 de grade, in toata tara.

ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN!

Interval de valabilitate: 16 august, ora 14 – 17 august.

Fenomene vizate: instabilitate atmosferică.

Zone afectate: Banat, Crișana, nord-vestul Olteniei, precum și în zonele montane aferente.

În Banat, Crișana, nord-vestul Olteniei, precum și în zonele montane aferente, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse și cu caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului (cu rafale de 55…60 km/h), izolat vijelii și grindină. În intervale scurte de timp cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 40 l/mp.

Notă: Astfel de fenomene vor fi și în celelalte regiuni, dar pe arii restrânse.

COD GALBEN!

Interval de valabilitate: 16 august, ora 10 – 16 august.

Fenomene vizate: intensificări ale vântului.

Zone afectate: estul Munteniei, Dobrogea și bazinul vestic al Mării Negre.

În intervalul menționat, în estul Munteniei, Dobrogea și în bazinul vestic al Mării Negre vor fi intensificări ale vântului cu viteze la rafală în general de 55…65 km/h.

INFORMARE METEOROLOGICĂ!

Fenomene vizate: disconfort termic ridicat, caniculă.

Interval de valabilitate: 17 – 20 august.

Zone afectate: conform textului.

În intervalul menționat va fi caniculă și disconfort termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și va depăși pragul critic de 80 de unități în sudul și sud-estul țării, unde temperaturile maxime vor fi de 35…36 de grade și izolat de 37 de grade. Disconfortul termic va fi ridicat și în regiunile vestice și estice, unde vor fi maxime de 32…34 de grade.

Notă: În după-amiaza zilei de astăzi în estul și sud-estul teritoriului disconfortul termic va fi în creștere, iar indicele temperatură umezeală (ITU) local va atinge și depăși ușor pragul critic de 80 de unități.