Volodimir Zelenski: Turul European care a Facut Ucraina mai Puternica

Volodimir Zelenski anunta ca turul facut in ultimele zile prin Europa a facut Ucraina mult mai puternica, iar asta deoarece presedintele de la Kiev a facut patru vizite in Suedia, Olanda, Danemarca si Grecia, discutand cu mai multi sefi de state despre situatia in care se regaseste in momentul de fata tara sa.

Volodimir Zelenski a primit multe promisiuni de ajutor pentru ca Ucraina sa poata lupta eficient impotriva Rusiei si sa elibereze mai multe dintre teritoriile ocupate pana acum, incluzand aici si livrarea avioanelor F-16 pe care armata ucraineana le asteapta de foarte multa vreme.

“Un scurt raport despre activitățile noastre din aceste zile. Patru vizite: Suedia, Olanda, Danemarca, Grecia. Summitul Ucraina-Balcani. Negocieri la marginea summitului cu Bulgaria, Serbia, Croația, Muntenegru, Macedonia de Nord, Moldova și Președintele Comisiei Europene.

Venim acasă cu un nou sprijin politic și noi acorduri. Toată lumea confirmă clar integritatea teritorială a Ucrainei. Vor fi avioane pentru Ucraina. Vor exista vehicule blindate suplimentare. Vom consolida apărarea antiaeriană.

Economia, exporturile noastre, integrarea europeană și euro-atlantică. Aproape fiecare întâlnire a vizat protecția rutelor de export peste Marea Neagră și prin „căile de solidaritate” pe uscat. Un acord foarte important cu Grecia, pentru care îi sunt deosebit de recunoscător prim-ministrului, este disponibilitatea Greciei de a prelua patronajul recuperării Odesei noastre.

Decizia nu este doar de fond, ci și foarte simbolică. Este plin de multe semnificații istorice și culturale. Rezumatul general al acestor zile este că Ucraina a devenit mai puternică.”