Ministerul Apararii: Anunturile Oficiale privind Armata Romana, Actiunile de ULTIMA ORA

Ministerul Apararii Anunturile Oficiale Armata Romana Actiunile ULTIMA ORA

Ministerul Apararii confirma in mod oficial anunturile de ultima ora cu privire la Armata Romana si actiunile derulate in tara noastra de catre aceasta, iar asta pentru ca in cursul lunii septembrie a avut loc exercitiul multinational DACIAN LANCER 2023, DALA23, la care au participat militari din multiple tari ale NATO, dupa cum puteti vedea si mai jos chiar acum.

Ministerul Apararii vorbeste despre cooperarea pe care militarii romani si straini au avut-o in cadrul acestui exercitiu multinational, insa deasemenea ni se vorbeste inclusiv despre cooperarea pe care fostii militari au avut-o in cadrul jocurilor Invictus, acolo unde echipa tarii noastre a fost premiata pentru rezultatele extrem de bune pe care le-a obtinut.

„Aproximativ 900 de militari și mijloace tehnice au participat la exercițiul „DACIAN LANCER 2023” (DALA23), care s-a desfășurat, în perioada 11 – 22 septembrie, la Centrul Național de Instruire Întrunită „Getica” din Cincu, județul Brașov. Militarii implicați în exercițiu fac parte din Comandamentul Multinațional de Divizie Sud–Est/HQ MND-SE, Comandamentul Multinațional de Brigadă Sud-Est/HQ MN BDE-SE, Batalionul 300 Sprijin, Batalionul 45 Comunicații și Informatică.

Grupul de Luptă NATO din România cu Franța națiune cadru – ROU BG (FRA FN), Grupul de Luptă NATO din Bulgaria cu Italia națiune cadru – BGR BG (ITA FN), Brigada 2 Mecanizată din Bulgaria și Batalionul 2 Mecanizat din Portugalia. DALA23, planificat și condus de Comandamentul Multinațional de Divizie Sud-Est, este un exercițiu de comandament tactic de nivel 2 – forțe terestre.

Care a urmărit evaluarea nivelului capacității de luptă a comandamentelor Brigăzii Multinaționale de Sud-Est, Batalionului 300 Sprijin și Batalionului 45 Comunicații și Informatică. „Succesul exercițiului a evidențiat abilitățile forțelor aliate de pe flancul sud-estic de a conduce planificarea și instrucția la nivel tactic, sprijinind astfel postura NATO de apărare colectivă și descurajare în contextul agresiunii Federației Ruse”, a declarat Comandantul HQ MND-SE, General maior Dorin TOMA.

În urma exercițiului „DACIAN LANCER 2023”, Comandamentul Multinațional de Brigadă Sud-Est/ HQ MN BDE-SE, Batalionul 300 Sprijin și Batalionul 45 Comunicații și Informatică au obținut re-certificarea nivelului capacității de luptă, demonstrând încă o dată că sunt în măsură să își îndeplinească misunile încredințate. Trei națiuni, o singură echipă, UNCONQUERED. România a făcut front comun cu Statele Unite ale Americii și Regatul Unit al Marii Britanii la Invictus Games.

Cătălin Olteanu, Iulian Căpățână și Marian Iordan și-au unit forțele cu militarii răniți americani și britanici, formând echipa UNCONQUERED2 la proba de volei, dovedindu-și, astfel, capacitatea de a coopera și de a se adapta jocului alături de coechipieri din alte națiuni. Totodată, au probat faptul că la Invictus Games, dincolo de dorința de a obține primele poziții în clasament, participanții își sprijină camarazii răniți.”