Ministrul Educatiei: Hotararea de ULTIMA ORA, Documentul Important Semnat pentru Elevii Romani

Ministrul Educatiei Hotararea ULTIMA ORA Documentul Important Semnat Elevii Romani

Ministrul Educatiei le vorbeste in mod oficial elevilor din Romania despre un document foarte important care a fost semnat in mod oficial, iar asta deoarece Ligia Deca explica mai jos faptul ca o Carta de parteneriat pentru extinderea cursurilor de cultura si civilizatie romaneasca in Belgia a fost convenita cu autoritatile belgiene.

Ministrul Educatiei detaliaza mai jos cat de importanta este aceasta Carta pentru elevii din strainatate care vor sa invete despre cultura si civilizaatia romaneasca, iar asta deoarece autoritatile din Romania vor sa pastreze vie identitatea romaneasca inclusiv in randul romanilor care locuiesc in afara tarii, indiferent unde anume o fac.

“Încă un pas spre extinderea Cursului de limbă, cultură și civilizație românească (LCCR), în unități de învățământ din străinătate: am semnat, astăzi, alături de Ministrul-Președinte, domnul Pierre-Yves Jeholet, și de Ministrul Educației, doamna Caroline Désir, reprezentanți ai Guvernului Comunității franceze din Belgia, Carta de parteneriat între Ministerul Educației – România.

Si Guvernul Comunității franceze din Belgia privind implementarea Programului de Deschidere către Limbi și Culturi, pentru perioada 2023-2028. Cursul se va desfășura în unități de învățământ din Comunitatea franceză din Belgia, în care studiază copii de origine română. Se adresează atât preșcolarilor, cât și elevilor din clasele I-XII, fiind oferit gratuit copiilor ai căror părinți l-au solicitat.

Specific Comunității franceze din Belgia este faptul că, pe lângă componenta de limbă, proiectul include și cursuri de deschidere către interculturalitate, care se desfășoară cu elevii întregii clase, fiind susținute de către profesorul român în parteneriat cu profesorul titular. Voi face toate eforturile pentru ca seria încheierii de tratate bilaterale să continue, pentru implementarea în cât mai multe unități de învățământ din străinătate a Cursului de limbă, cultură și civilizație românească.

Oriunde s-ar afla, copiii români au nevoie să-și păstreze rădăcinile și să simtă apropierea de țara în care s-au născut! „Fête de la Communauté française de Belgique”. Am petrecut momente minunate, astăzi, în contextul semnării Cartei de parteneriat, alături de reprezentanți ai Comunității franceze din Belgia, de ziua Federației Valonia-Bruxelles, care s-a desfășurat, anul acesta, sub mottoul „La ville et les mots”.

M-am bucurat să fiu alături de Ministrul-Președinte al Federației, domnul Pierre-Yves Jeholet. Si de doamna Eliane Tillieux, Președinta Camerei Deputaților din Belgia, împreună cu membri importanți ai Comunității franceze. Prezența mea aici întărește importanța dată relației bilaterale cu România. În mesajul transmis astăzi, Ministrul-Președinte al Federației a subliniat importanța combaterii extremismului prin educație și a cultivării gândirii critice.”