Ministrul Sanatatii: Problemele MAJORE Confirmate, Decizii Luate pentru Milioane dintre Romani

Ministrul Sanatatii Problemele MAJORE Confirmate Decizii Luate Milioane Romani

Ministrul Sanatatii le confirma in mod oficial romanilor o serie de probleme majore cu care se confrunta sistemul medical din Romania la ora actuala, iar asta pentru ca Alexandru Rafila explica mai jos ceea ce a fost decis pentru finantarea achizitiei de medicamente pentru spitalele din toata Romania.

Ministrul Sanatatii ofera detalii importante pentru milioane de romani, Alexandru Rafila punand in sarcina Casei Nationale de Asigurari de Sanatate finantarea multor proiecte de santate din tara noastra, iar mai multe detalii puteti citi chiar acum mai jos, masurile fiind luate deja de catre Guvernul Romaniei.

“Trebuie să facem un disclaimer și anume: nu este o pasare de responsabilitate în niciun fel. Lucrăm împreună cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Decontarea medicamentelor compensate și gratuite și finanțarea spitalelor se face de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate prin Casele județene. Nu are legătură Ministerul Sănătății. Asta nu înseamnă că suntem dezinteresați, că nu suntem parte a acestei probleme.

În urmă cu două săptămâni, Guvernul României a aprobat printr-un Memorandum propus de către Ministerul Sănătății și de către Casa de Asigurări de Sănătate suplimentarea bugetului Casei cu 2,5 miliarde de lei, dintre care 1,5 miliarde credite bugetare și 1 miliard credite de angajament. Ca să se poată plăti ce? Medicamentele compensate și gratuite, medicii de familie care nu-și primiseră banii și programele de sănătate.

Programele de sănătate curative, pentru pacienții oncologici, pentru pacienții cu diabet, pentru pacienții cu boli rare sunt decontate tot de Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Și încercăm împreună să găsim o soluție pentru finanțarea spitalelor până la sfârșitul anului pentru că existe probleme. La spitale au crescut foarte mult cheltuielile cu energia și cu materialele sanitare.

Nivelul de decontare a serviciilor medicale este cel istoric, tot atât se dă, nu se dă mai mult. Trebuie să se găsească o soluție să se finanțeze, au cam terminat banii acum. Sunt spitale care nu mai au bani să cumpere medicamente pentru pacienți. Aceste două probleme sunt legate de medicamente.

Ce cumpără spitalul pentru propriii pacienți și ce se compensează de către Casa de Asigurări de Sănătate la farmacii. Sunt niște termene de plată de maxim 120 de zile. Au fost depășite în multe cazuri. Și atunci efortul financiar vine pe producător și pe distribuitor, că e un lanț. Trebuie să găsim o soluție intermediară până la rectificarea bugetară.”