Israel Pregatită de SUA pentru a se Apăra Împotriva Hamas sau a Iranului

Israel Pregatită SUA Apăra Împotriva Hamas Iranului

În această săptămână, o explozie la un spital din Gaza a declanșat un nou val de tensiuni în întreaga regiune a Orientului Mijlociu, punând administrația Biden în fața unor „scenarii de coșmar” care amenință să atragă Statele Unite și operațiunile sale militare mai adânc în conflictul haotic dintre Israel și grupul terorist desemnat de SUA, Hamas.

„Adevărata provocare este ce se va întâmpla dacă, din cauza acțiunilor percepute sau reale ale Israelului, Hezbollah sau Iranul decid că Hezbollah ar trebui să efectueze un atac semnificativ cu rachete asupra Israelului”, afirmă viceadmiralul(r) Mark Montgomery. „Va interveni atunci SUA pentru a-i asista pe israelieni în distrugerea locurilor de lansare a rachetelor?”

Desigur, majoritatea analiștilor din Orientul Mijlociu și observatorilor de securitate națională susțin că SUA este bine pregătită pentru situația care se desfășoară. Ce este mai puțin clar este disponibilitatea rivalilor Israelului din regiune de a se angaja în conflict în acest moment.

„SUA colaborează de decenii cu Israelul în planificarea comună pentru a asigura că acesta își poate apăra teritoriul, mai ales pe măsură ce riscurile de a fi copleșit de puterea de foc a adversarului au crescut”, spune Matthew McInnis, cercetător senior la Institute for the Study of War. „Dacă nu avem o intervenție semnificativă din partea Hezbollah sau Iranului în luptă, ar fi surprinzător dacă SUA ar trebui să facă mai mult decât face în prezent.”

În ciuda retoricii emise de Hezbollah și Iran, analiștii de apărare îndoiesc că vreuna dintre părți dorește să intre într-un conflict – mai ales cu SUA. Ce rămâne îngrijorător este potențialul de intensificare a implicării Hezbollah sau Iranului dacă percep că Hamas este pe punctul de a fi anihilat de Israel.

Conflictul din Orientul Mijlociu rămâne un teren instabil și plin de incertitudini, iar consecințele oricărui escaladări suplimentare sunt imposibil de prezis. Ce este clar, însă, este că ochii lumii sunt îndreptați spre regiune, așteptând să vadă cum se vor desfășura evenimentele în următoarele zile și săptămâni.