Gaurile Negre si Descoperirea Impresionanta privind Materia Intunecata

Gaurile Negre Descoperirea Impresionanta Materia Intunecata

Găurile negre binare, sisteme cosmice în care două găuri negre gravitează una în jurul celeilalte, ar putea fi mai stabile decât credeau inițial cercetătorii. Recent, o echipă de oameni de știință a propus că energia întunecată, o formă misterioasă de energie care reprezintă aproximativ 68% din conținutul de energie și materie al universului.

Accelerează expansiunea spațiului cosmic și ajută la menținerea unei distanțe sigure între găurile negre în astfel de sisteme binare. Deși natura exactă a energiei întunecate rămâne un mister, impactul său asupra universului este un subiect de cercetare intensă.

Expansiunea Cosmică și Stabilitatea Găurilor Negre Binare

“Modelul standard al cosmologiei presupune că Big Bang-ul a adus universul în existență și că, acum aproximativ 9,8 miliarde de ani, a devenit dominat de o forță misterioasă, numită ‘energie întunecată’, care accelerează universul la un ritm constant”, a declarat profesorul Oscar Dias de la Universitatea din Southampton, autorul principal al noului studiu.

“Văzut de la distanță, un cuplu de găuri negre a căror atracție este compensată de expansiunea cosmică ar putea părea o singură gaură neagră”, a adăugat Dias. “Ar putea fi dificil de detectat dacă este vorba de o singură gaură neagră sau de un cuplu de ele.”

Pe de altă parte, atracția gravitațională dintre găurile negre binare ar împiedica expansiunea universului să împingă găurile negre prea departe una de cealaltă.

Extinderea Cercetării și Posibilitățile Viitoare

Cercetătorii cred că soluția lor ar putea fi extinsă pentru a include și găurile negre rotative, cunoscute oficial sub numele de “găuri negre Kerr”, și sisteme și mai exotice de găuri negre cu mai mult de două astfel de obiecte.

“Teoria noastră este dovedită pentru un cuplu de găuri negre statice, dar credem că ar putea fi aplicată și celor în rotație”, a spus coautorul studiului, Jorge Santos, cercetător la Universitatea din Cambridge din Anglia, în aceeași declarație. “De asemenea, pare plauzibil ca soluția noastră să fie valabilă pentru trei sau chiar patru găuri negre, deschizând astfel o gamă întreagă de posibilități.”