Misterul Planetei Marte Deslusit de Cercetatori, ce Descoperire Anunta pentru Omenire

Planeta Marte are un mister extrem de important deslusit de catre oamenii de stiinta, acestia dezvaluind o descoperire care a surprins multa lume.

Misterul Planetei Marte Deslusit Cercetatori Descoperire Anunta Omenire

Oamenii de știință sugerează că nucleul planetei Marte ar putea părea mai mare decât este în realitate, din cauza unui strat anterior necunoscut de rocă topită care îl înconjoară. Această descoperire ar putea rezolva în sfârșit un mister vechi de doi ani despre cum centrul planetei Marte părea surprinzător de mare și moale, conform cercetătorilor.

Echipa și-a formulat această concluzie profitând de faptul că Marte este singura planetă (în afară de Pământ) care a primit o scanare a interiorului său profund. Folosind senzori de pe modulul de aterizare InSight al NASA, care a aterizat pe Planeta Roșie în 2018, oamenii de știință (unii dintre ei asociați cu noile studii) au analizat undele seismice care s-au propagat prin roca marțiană pentru a obține informații despre structura internă a planetei.

Trei studii din 2021, bazate pe aceste scanări, au descoperit că nucleul marțian ar putea fi mult mai mare decât se așteptau inițial. Estimarea din 2021 sugera că centrul Planetei Roșii avea un diametru de aproximativ 2.235 de mile (3.600 de kilometri), sau “aproximativ jumătate din dimensiunea planetei”, conform lui Amir Khan, un planetolog de la Institutul Federal Elvețian de Tehnologie din Zurich. (În comparație, nucleul Pământului are un diametru de aproximativ 4.350 de mile [7.000 km].)

Descoperirile din 2021 indicau, de asemenea, că nucleul marțian avea o densitate neașteptat de scăzută în comparație cu nucleul Pământului, fiind posibil format din fier lichid amestecat cu elemente mai ușoare, cum ar fi sulf, carbon, oxigen și hidrogen.

“Descoperirea a surprins pe toată lumea”, a spus Khan. Nucleul Pământului este compus în proporție de aproximativ 90% din fier și nichel după greutate, și aproximativ 10% elemente mai ușoare după greutate. În schimb, studiile din 2021 au descoperit că nucleul marțian era format în proporție de aproximativ 20% din elemente mai ușoare după greutate. “Asta era pur și simplu prea mult”, a afirmat Khan.

Prezența acestor elemente mai ușoare era dificil de explicat folosind modelele existente de formare a planetei Marte. “Introducerea tuturor acestor elemente mai ușoare în nucleul planetei Marte în timpul formării sale este pur și simplu foarte, foarte dificil de realizat”, a explicat Khan.

De la apariția studiilor din 2021, InSight a detectat mai multe unde seismice marțiene, produse de impactul unui meteorit pe Marte, departe de modulul de aterizare. “Impactul a generat o cantitate mare de energie, producând unde seismice care au traversat nucleul planetei Marte”, a spus Khan. “Până atunci, nu aveam niciuna dintre acestea pentru a le examina. Ele ne-au permis să obținem o imagine complet nouă a interiorului planetei Marte, în special a structurilor profunde pe care nu le puteam ilumina anterior.”

Două noi studii estimează acum că centrul planetei Marte are un diametru de aproximativ 2.050 – 2.080 de mile (3.300 – 3.350 km). Per total, nucleul marțian “este cu 30% mai mic în volum decât estimările anterioare”, a spus Henri Samuel, un dinamist planetar de la Universitatea Paris Cité din Franța.

Noile studii sugerează, de asemenea, că nucleul este mult mai dens decât se estima în studiile din 2021, “și că sunt necesare mai puține elemente ușoare în nucleu”, a afirmat Khan. “Estimările noastre actuale sunt că nucleul marțian este format în proporție de aproximativ 9-14% din elemente mai ușoare după greutate, ceea ce are mai mult sens.”