Sebastian Burduja: Anunțurile și Măsurile după Vizita Oficială Facută la ELCEN Bucuresti

Sebastian Burduja Anunturile Vizita Oficiala Facuta ELCEN Bucuresti

Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a efectuat recent o vizită de lucru la Electrocentrale București (ELCEN), punctând importanța asigurării unui serviciu stabil de furnizare a căldurii pentru locuitorii capitalei în perioada iernii. Burduja a subliniat angajamentul său ferm față de modernizarea infrastructurii energetice și necesitatea colaborării strânse între diferitele entități guvernamentale.

Sebastian Burduja a vizitat Centrala Termoelectrică București Sud, cea mai mare centrală de acest tip din Europa, subliniind că echipamentele folosite sunt învechite, datând din anii 1960-1970. A remarcat că aceasta este prima vizită a unui ministru al energiei la ELCEN din 2002 și a împărtășit constatările și mesajele sale importante.

Apel la Recunoaștere și Modernizare

Burduja a lăudat echipa de profesioniști de la ELCEN, menționând în mod special contribuția directorului general Claudiu Crețu și a președintelui consiliului de administrație, Silviu Văduva. El a subliniat că angajații din prima linie sunt cei care „duc greul”, operând cu succes echipamente vechi de decenii pentru a furniza căldură și apă caldă pentru peste jumătate de milion de bucureșteni.

Probleme Financiare și Soluții

Burduja a adus în atenție datoria de peste 700 de milioane de lei pe care Primăria Generală o are față de ELCEN, subliniind necesitatea achitării urgente a acesteia pentru a evita probleme în timpul iernii și pentru a începe modernizarea centralelor termoelectrice. El a menționat că soluții de finanțare cu fonduri europene au fost deja identificate, cu speranța de a semna contracte în valoare de peste 1 miliard de euro în 2024.

Un alt aspect crucial adus în discuție de Burduja a fost starea precară a rețelei de termoficare, care conduce la pierderi semnificative de apă caldă și căldură. A criticat Primăria Generală pentru lipsa de progres în modernizarea rețelei, subliniind că eforturile ELCEN și ale Ministerului Energiei sunt în zadar fără îmbunătățirea infrastructurii.

În final, Burduja a susținut ideea fuziunii între ELCEN și Termoenergetica, precum și integrarea sistemului de termoficare pentru București, oferindu-se să preia responsabilitatea în cazul în care Primăria Generală nu își va asuma această sarcină. A reiterat avantajele sistemului centralizat de termoficare și a subliniat necesitatea investițiilor și modernizării.

author avatar
Redactia iDevice.ro