Aderarea Romaniei la Schengen Ingreunata de Situatia de URGENTA din Spania, Masurile in Plina Criza

Aderarea Romaniei Schengen Ingreunata Situatia URGENTA Spania Masurile Plina Criza

Aderarea Romaniei la Schengen este ingreunata substantial de situatia de urgenta din Spania, tara confruntandu-se cu o criza pe care nu a mai resimtit-o de ani de zile, iar asta pentru ca numarul migrantilor care ajunge pe tarmurile sale a atins cifre intalnite doar cu 5 ani in urma, insa situatia devine tot mai complicata pe masura ce numarul sosirilor creste.

Aderarea Romaniei la Schengen este sustinuta de catre Spania, insa in contextul in care numarul migrantilor care ajung in tara si implicit in UE, ramane la cote acceptabile, dar criza actuala forteaza guvernul iberic sa ia masuri pentru a reduce numarul celor care ajung pe tarmurile sale, 14.400 fiind primiti doar in luna octombrie.

Aderarea Romaniei la Schengen este blocata in momentul de fata din cauza crizei migrantilor, multe tari din spatiul Schengen fiind afectate de aceasta situatie, nu doar Spania, iar Austria profita de tot pentru a tine tara noastra departe de aderare, veto-ul sau din decembrie 2022 urmand a ramane valabil inclusiv in cazul viitoarelor Consilii JAI.

“Aproape 14.400 de migranți au sosit în Spania în ultima lună. Este cea mai mare cifră lunară din octombrie 2018, când au fost primite aproape 11.000, iar în acest an sunt deja peste 41.000, potrivit datelor UNHCR. Numarul sosirilor nu a coborât sub 700 de persoane pe săptămână de la sfârșitul lunii mai și, după ce a depășit numărul total de migranți primiți anul trecut.

A crescut vertiginos în ultimele 15 zile: 5.030 de persoane au ajuns în țara noastră între 9 și 14 octombrie și 4368 săptămâna următoare. Cu câteva excepții, Insulele Canare au reprezentat cel puțin jumătate din totalul sosirilor de migranți în Spania în ultimele șase luni și se află într-o situație de urgență.”