Palestina: Hamas Anunță că Israel Controlează Spitalul Al-Shifa

Palestina Hamas Anunță că Israel Controlează Spitalul Al-Shifa

Hamas, organizația militantă palestiniană, a declarat miercuri că forțele israeliene au preluat controlul celui mai mare spital din Gaza, Al-Shifa, potrivit unei declarații emise de grup.

Forțele israeliene au lansat un raid asupra complexului spitalicesc Al-Shifa miercuri dimineața, acuzând Hamas că operează din tuneluri situate sub complexul vast – o acuzație negată în mod repetat și vehement atât de grupul militant, cât și de oficialii spitalului.

“Responsabilizăm complet ocupația ‘israeliană’ pentru viețile și siguranța personalului medical, a răniților, a bolnavilor, a copiilor prematuri și a persoanelor strămutate,” a declarat biroul media al guvernului Hamas.

Khaled Abu Samra, un medic de la spital, a declarat pentru CNN că li s-a dat un avertisment de 30 de minute înainte ca operațiunea israeliană asupra complexului să înceapă în primele ore ale dimineții de miercuri.

“Ni s-a cerut să ne îndepărtăm de ferestre și balcoane. Putem auzi vehiculele blindate, sunt foarte aproape de intrarea în complex,” a spus el.

Khader Al Za’anoun, un jurnalist aflat în interiorul spitalului, a declarat pentru CNN miercuri dimineața că tancuri și vehicule militare israeliene se aflau în curtea spitalului.

A adăugat că soldații israelieni “se află în clădiri și departamente și efectuează operațiuni de căutare și interogare cu tinerii în mijlocul unui foc de armă intens și violent în interiorul spitalului”, folosind megafonul pentru a le cere tinerilor din spital să “își ridice mâinile, să iasă și să se predea.”

CNN nu poate verifica în mod independent afirmațiile Israelului că Hamas operează din spital.

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Peter Lerner, a declarat pentru CNN miercuri că IDF (Forțele de Apărare ale Israelului) a informat administratorii spitalului, pacienții și civilii din interior să se adăpostească “deoarece intenționăm să conducem operațiunea noastră militară pentru a diferenția și distinge între civili și teroriști.”