ONU: Războiul dintre Hamas si Israel a Avut un Impact Devastator în Fâșia Gaza

ONU Războiul dintre Hamas si Israel a Avut un Impact Devastator în Fâșia Gaza

Conflictul de aproape șase săptămâni din Gaza a avut un impact devastator asupra populației palestiniene, a declarat dl. Philippe Lazzarini, un oficial de rang înalt al Națiunilor Unite. Conform spuselor sale, aceasta este cea mai mare deplasare a palestinienilor de la evenimentele din 1948.

Mii de oameni au fugit din partea de nord a Fâșiei Gaza către sud, ajungând în stări de epuizare extremă – deshidratați, înfometați și șocați de bombardamente. Această mișcare masivă de populație a pus o presiune imensă asupra resurselor și capacității de găzduire a regiunii.

Școlile UNRWA (Agenția ONU de Ajutorare și Lucrări pentru Refugiații Palestini din Orientul Apropiat) găzduiesc acum peste 800.000 de persoane. Condițiile din aceste adăposturi sunt critice, cu lipsuri acute de hrană, apă și sanitație adecvată. Mai mult de 30% din persoanele adăpostite suferă deja de boli de piele, indicând condițiile precare în care trăiesc.

Dl. Lazzarini a abordat și unele dintre cele mai recente preocupări ale UNRWA, inclusiv clarificări legate de dezinformări sau neînțelegeri. Deși oamenii au evacuat din nord, o treime dintre toate victimele conflictului au fost înregistrate în sud. El a subliniat că „nu există niciun loc sigur în Gaza”, inclusiv în complexele ONU.

„Până la 60 dintre acestea au fost lovite de la începutul conflictului. Am avut peste 60 de persoane ucise acum. Am avut sute de răniți,” a declarat dl. Lazzarini. El a oferit și un update privind pierderile suferite de UNRWA, cu cel puțin 103 angajați confirmați morți, deși numărul ar putea fi mai mare. Acești colegi au fost descriși ca funcționari publici ONU dedicați servirii comunității, care „nu au avut absolut nimic de-a face cu conflictul în sine.”

În plus, dl. Lazzarini a răspuns articolelor care susțineau că școlile UNRWA predau ură, respingând categoric aceste afirmații. A declarat că agenția are o toleranță zero față de discursurile de ură, rasism și incitarea la discriminare, ostilitate sau violență.