Tensiuni în Creștere Gaza: Trupele israeliene avansează, situația umanitară se înrăutățește

Tensiuni în Creștere Gaza Trupele israeliene avansează, situația umanitară se înrăutățește

Purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare Israeliane, contraamiralul Daniel Hagari, a declarat că trupele israeliene vor avansa oriunde se află Hamas, inclusiv în partea de sud a Fâșiei Gaza. Aceste afirmații vin în contextul în care, în ultimele zile, au existat indicii tot mai puternice că o ofensivă terestră în partea de sud a enclavăi ar putea fi iminentă.

Liderii israelieni au anunțat că partea de nord a Fâșiei Gaza, inclusiv orașul Gaza, se află acum sub controlul Israelului. Prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, a oferit puține informații despre planul său post-operațiuni militare pentru Gaza.

Între timp, mai mult combustibil a fost permis să intre în Gaza vineri, pe fondul apropierii prăbușirii sistemelor de apă și canalizare, a declarat consilierul pentru securitate națională al Israelului, Tzachi Hanegbi. Lipsa combustibilului a contribuit, de asemenea, la situația gravă din spitale, unde medicii au spus că pacienții din unitățile de terapie intensivă au murit, iar operațiile au fost oprite din cauza lipsei de electricitate.

De asemenea, părțile implicate în negocieri depun eforturi pentru a ajunge la un acord privind eliberarea ostaticilor din Gaza. Aceasta vine în contextul în care cel puțin doi ostatici au fost găsiți morți în enclavă în ultimele două zile, a declarat armata israeliană.

Această situație tensionată subliniază complexitatea conflictului din Gaza, punând în lumină atât provocările militare, cât și pe cele umanitare, cu implicații profunde atât pentru Israel, cât și pentru populația din Gaza.