Ministrul Economiei promoveaza Romania in Vietnam, Anunturi privind Relatiile Economice

Ministrul Economiei promoveaza Romania Vietnam Anunturi Relatiile Economice

Ministrul Economiei anunta in mod oficial participarea in Vienam la o Comisie Interguvernamentala de Cooperare Economica, el prezidand-o impreuna cu omologul sau din Vietnam, tara in care Romania isi promoveaza interesele inca de acum cativa ani, cand au fost semnate noi parteneriate de cooperare.

Ministrul Economiei vorbeste mai jos despre discutiile care au avut loc in cadrul acestei noi intalniri, Romania dorind sa profite de evolutia economica pozitiva pe care Vietnam o are, pentru a creste exporturile de produse romanesti, iar mai multe informatii aveti disponibile acum mai jos.

“Pe data de 31 iunie 2019, în ultima zi a Președinției noastre la Consiliul UE, semnam la #Hanoi alături de comisarul pentru comerț, Cecilia Malmström și ministrul vietnamez al comerțului Tran Thuan Anh, acordul comercial și acordul de investiții Uniunea Europeană – Vietnam. Acorduri care au marcat evoluția economică a Vietnamului, anul trecut PIB-ul înregistrând o creștere de 8%.

L-am revăzut cu mare plăcere pe Tran Thuan Anh în calitatea sa actuală de Președinte al Comisiei Economice din cadrul Comitetului Central Executiv al PC din Vietnam. Am revenit la Hanoi pentru a 17-a sesiune a Comisiei Interguvernamentale de Cooperare Economică, pe care am co-prezidat-o alături de ministrul industriei și comerțului, Nguyen Hong Dien. Lucrările s-au concretizat prin semnarea protocolului actualei sesiuni a Comisiei mixte.

Documentul conținând proiecte concrete pentru sporirea prezenței românești pe piață vietnameză, dar și pentru susținerea investițiilor reciproce. Putem exporta medicamente, grâu, carne de pasăre, vin imediat ce autoritățile vietnameze vor elibera autorizațiile necesare. Am discutat și despre progresele făcute de către specialiștii vietnamezi în realizarea vaccinului contra pestei porcine.

Pentru că din cadrul delegației române au făcut parte și reprezentanții companilor Transgaz, Transelectrica, Romarm, dar și Exim Bank, alături de reprezentanții Ministerului mediului, energiei și ANSVSA, alături de dna ambasador Cristina Romila și consilierul economic de la Hanoi, discuțiile cu companiile vietnameze au fost și despre proiecte în energie regenerabilă, hidrogen sau digitalizarea rețelelor de transport și distribuție. O însemnătate specială a avut-o întâlnirea cu Prim-ministrul, Pham Minh Chinh, care a studiat în România și care ne vorbește limba în mod fluent.

Premierul intenționează să efectueze o vizită oficială în prima parte a anului viitor pentru consolidarea relațiilor de prietenie dar și economice între România și Vietnam. Programul vizitei a mai cuprins întâlniri cu președintele Camerei de Comerț și Industrie Pham Tan Cong, dar și cu conducerea companiei de soft FPT care intenționează să mărească numărul de angajați de la birourile din București într-un mod accelerat sau al companiei producătoare de automobile electrice Vinfast.”