Ministrul Energiei: Intalnirea foarte Importanta pentru Viitorul Energetic al Romaniei

Ministrul Energiei Intalnirea Importanta Viitorul Energetic Romaniei

Ministrul Energiei le anunta romanilor o intalnire foarte importanta pentru viitorul energetic al Romaniei, iar asta deoarece in atentia oamenilor este adus faptul ca la Budapeste a avut loc o intalnire cu reprezentanti din Ungaria, Azerbaidjan si Georgia, pentru a se discuta despre sectorul energetic.

Ministrul Energiei ofera mai jos mai multe detalii cu privire la ceea ce a fost stabilit in urma discutiilor care au avut loc acolo, iar asta pentru ca Romania incearca sa ramana independenta din punct de vedere energetic, oferind in acelasi timp resurse de acest gen catre alte state din regiunea noastra.

“Am fost astăzi prezent la Budapesta, la reuniunea miniștrilor energiei din România, Ungaria, Azerbaidjan și Georgia. Este a doua întâlnire din mandatul meu pentru proiectul “Coridorului Verde”, care va conecta cele patru state — și nu numai — printr-un cablu de curent continuu. În cadrul reuniunii s-a semnat un Memorandum de Înțelegere între ministerele de resort.

Din România, Republica Azerbaidjan, Georgia, și Ungaria privind cooperarea în domeniul energiei verzi, pentru a aprofunda colaborarea în vederea atingerii obiectivelor comune privind dezvoltarea sectorului energiei verzi, inclusiv producția de hidrogen. La final, am făcut declarații în limba română și le mulțumesc gazdelor pentru asigurarea traducerii.

Pe scurt, am notat importanța securității energetice a Europei și eliminarea dependenței față de state care “au folosit energia ca armă sau cel puțin ca instrument de șantaj” în raport cu Uniunea Europeană. România este gata să își asume rolul de hub energetic, furnizor de stabilitate, având toate resursele necesare: de la energie solară și eoliană la energie nucleară și surse geotermale.

Acest proiect, lansat la București în decembrie 2022, în prezența președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, are datoria să avanseze rapid, cu sprijinul tuturor. Trebuie să acționăm în deplină coordonare cu strategiile noastre naționale și având perspectiva de termen lung. Se spune că uneori trebuie să plantăm sămânța unui pom.

La umbra căruia nu ne vom odihni niciodată, dar acesta va fi acolo pentru copiii și nepoții noștri. Pentru un astfel de proiect suntem astăzi aici. PS Gazdele noastre au ales un loc inedit pentru reuniunea de astăzi: Groupama Arena, stadionul echipei Ferencváros. În pauză, au fost și câteva momente de relaxare.”