Ministrul Sanatatii: Declaratii de Ultima Ora dupa Decesele de la Spitalul Psihiatric Murgeni

Ministrul Sanatatii Declaratii Ultima Ora Decesele Spitalul Psihiatric Murgeni

Ministrul Sanatatii face primele declaratii dupa decesele de la Spitalul Psihiatric Murgeni, acolo unde au decedat 3 persoane, alte 29 fiind internate in 3 spitale cu toxiinfectie alimentara, Alexandru Rafila oferind mai jos detalii cu privire la ceea ce s-a intamplat pentru a se ajunge intr-o asemenea situatie.

Ministrul Sanatatii incearca sa le ofere romanilor o imagine de ansamblu asupra problemelor care au fost descoperite pana acum, afirmand ca mancare de la o manastire a fost acceptata de catre spital, dar si ca o ancheta penala este in plina desfasurare, din moment ce au decedat 3 persoane.

“Este vorba despre pacienții care au prezentat simptomatologie ușoară sau medie. Ei au fost transferați la spitalele din Bârlad, Vaslui și Iași. Starea lor este stabilă, nu prezintă semne de agravare. Sper că lucrurile vor merge bine și vor putea fi externați, iar pacientul care era în stare gravă, internat la Terapie Intensivă la Bârlad, nu este intubat și starea lui este staționară.

Sperăm într-o evoluție favorabliă. Din nefericire, au fost 3 victime. Mai mult de 30 dintre pacienţii spitalului de psihiatrie Murgeni au avut simptomatologie, plus 5 membri ai personalului sanitar care au consumat din alimentele susceptibile să fi fost cu microorganism, fie cu toxină sau substanță chimică. După apariția acestui sindrom diareic și vărsături, la scurt timp s-au instalat tulburări hemodinamice care au dus la deces.

Evoluția a fost fulminantă, din punct de vedere medical. Din precauție, i-am transferat pe toți. Neregulile au început când a fost acceptată o mâncare de la mănăstire. Nu am niciun fel de obiecție din punctul ăsta de vedere, dar știm bine că-n spitale se poate distribui o mâncare pentru care există autorizație. Problema nu e ce trebuie să verifice, ci ce trebuie să accepte.

Trebuie să accepte alimente care proveneau dintr-o sursă verificată și autorizată pentru acest tip de activitate. Nu a existat așa ceva. Am discutat și cu ANSVSA, care a verificat bucătăria mănăstirii. E clar că, atunci când nu respecți niște proceduri, se pot întâmpla accidente, de data aceasta unul tragic. Ancheta nu este doar de natură medicală, va fi și o anchetă penală și toate aceste lucruri vor face concluziile.

O să vedem în timp care e situația. Noi vom verifica respectarea condițiilor igienico-sanitare ale spitalului, inclusiv cele de alimentație, cum sunt ele îndeplinite. DSP va face acest lucru, dar alte autorități ale statului vor face și ancheta penală. E vorba de 3 decese, lucru care nu poate trece fără ancheta penală.”