Ministrul Educatiei: Apelul de ULTIM MOMENT Lansat de la Guvern pentru Toate Scolile din Romania

Ministrul Educatiei Apelul ULTIM MOMENT Lansat Guvern Toate Scolile Romania

Ministrul Educatiei anunta in mod oficial un apel de ultim moment, care a fost lansat pentru scolile din toata Romania, iar asta deoarece Ligia Deca explica mai jos faptul ca este vorba despre unul necompetitiv care priveste finantarea standardizarii evaluarilor si examenelor nationale pentru urmatorii ani de zile.

Ministrul Educatiei ofera mai jos mai multe detalii cu privire la modul in care ar urma sa fie pus in aplicare acest apel pentru scolile din toata Romania, el fiind extrem de important pentru imbunatatirea modului in care sunt efectuate evaluarile si examenele nationale, un deziderat din noile legi ale educatiei.

“Acest apel necompetitiv este dedicat Ministerului Educației, prin Unitatea de Implementare a Proiectelor Finanțate din Fonduri Europene (UIPFFE), în parteneriat cu Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație (CNPEE). Conform prevederilor art. 248, alin. (10) din Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023, toate „evaluările și examenele naționale vor fi în integralitate standardizate.

Si administrate în format digital începând cu anul școlar 2027-2028”. În acest sens, prin intermediul acestui apel, Ministerul Educației vizează pilotarea și, ulterior, implementarea unui sistem de evaluare digitalizată a competențelor elevilor, date fiind avantajele multiple pe care le presupune acest tip de evaluare (scalare, acuratețe, siguranță, obiectivitate etc.).

Prin acest apel se urmărește dezvoltarea unei platforme de evaluare digitală, precum și livrarea proceselor pentru evaluarea în mediul online a competențelor elevilor. Totodată, se vor dezvolta resurse educaționale deschise pentru a asigura digitalizarea mediilor de învățare, simultan cu asigurarea șanselor egale de învățare tuturor categoriilor de elevi.

Platforma de evaluare dezvoltată în cadrul apelului va fi accesibil[ tuturor elevilor și cadrelor didactice din sistemul de învățământ preuniversitar. Proiectul este de tip necompetitiv, cu termen-limită de depunere, exclusiv online, prin platforma electronică PNRR, data de 21 decembrie 2023. În vederea atingerii țintelor/jaloanelor, vor fi finanțate activități cu următoarele obiective.

Crearea cadrului de utilizare a mediului online pentru evaluările naționale, prin dezvoltarea unui sistem de evaluare și testare securizată online. Creșterea calității resurselor de învățare, prin dezvoltarea unor resurse educaționale deschise pentru diferite categorii de utilizatori. Testarea platformei de evaluare se va realiza în unitățile de învățământ în care se organizează evaluările și examenele naționale. În funcție de feedbackul utilizatorilor, se vor opera îmbunătățiri, astfel încât platforma să fie complet funcțională la nivel național în anul școlar 2025-2026.”