Victor Negrescu: Aderarea Romaniei la Schengen si Obligatiile Impuse de Austria

Victor Negrescu Aderarea Romaniei Schengen Obligatiile Impuse Austria

Victor Negrescu, unul dintre cei mai proactivi europarlamentari cand a venit vorba despre sustinerea aderarii Romaniei la Schengen, a vorbit despre realizarea uriasa pe care statul romani a reusit-o, iar asta in conditiile in care vorbim despre ani de zile de eforturi sustinute pentru ca intrarea in sistem sa fie posibila.

Victor Negrescu a fost recent la Viena pentru a discuta cu autoritatile austriece despre aderarea Romaniei la Schengen, dar a sustinut asta inclusiv in Parlamentul European in diverse randuri, mai multe informatii cu privire la ceea ce a insemnat tot acest procest si ce pasi urmeaza sa fie facuti de acum.

“România are astăzi toate șansele să intre în spațiul Schengen pe cale aeriană. După aproape 13 ani de așteptare, în sfârșit se produce o schimbare pe care mulți o considerau imposibilă după dezastrul înregistrat acum un an. Prin discuțiile avute de premierul Marcel Ciolacu cu liderii europeni, la care am avut plăcerea să particip, în mod special cu cancelarul social-democrat german Olaf Scholz, dar și ca urmare a vizitei efectuate recent la Viena.

Am reușit să convingem partenerii austrieci că argumentele României sunt solide. Soluția identificată reprezintă o victorie importantă de etapă, în care puțini au crezut, dar care iată este pe cale să se realizeze. În curând, sperăm ca toți românii să călătorească pe calea aeriană ca toți ceilalți cetățeni din spațiul Schengen. România este pregătită.

Cerințele vehiculate de Austria în spațiul public nu sunt o problemă deși nu erau necesare în cazul României. Evident, sperăm să demonstrăm în scurt timp și că partenerii noștri bulgari, cu care suntem în continuare cuplați în acest demers, sunt pregătiți și pentru intrarea pe cale terestră. Sunt convins că România are frontierele terestre sigure și respectă complet standardele Schengen.

După votul care ar urma să aibă loc curând în parlamentul olandez privind ridicarea veto-ului pentru Bulgaria, urmează următoarele etape de negociere și finalizare a textului deciziei. Doresc să profit de ocazie pentru a le mulțumi tuturor celor care în ultimii ani au sprijinit inițiativele noastre #RomâniaCereSchengen și #RomâniiMerităÎnSchengen.

Realizate împreună cu colegii mei din PES activists Romania și Partidul Social Democrat, care au crezut în demersurile noastre la Bruxelles și în capitalele europene, care au susținut dreptul României și au sprijinit toate eforturile noastre, inclusiv cu ocazia vizitei de lucru pe care am avut-o la Viena pe 24 noiembrie.”