Israel Aproape de a Incerci si Cuceri Ultimele Bastioane Militare ale Hamas

Israel Aproape de a Incerci si Cuceri Ultimele Bastioane Militare ale Hamas

Într-un context tensionat marcat de confruntări în Fâșia Gaza, ministrul Apărării israelian, Yoav Gallant, a declarat recent că trupele israeliene au înconjurat ultimele două bastioane ale Hamas din nordul regiunii. Conform spuselor lui Gallant, batalioanele Hamas din zonele Jabalya și Shejaiya se află “în pragul destrămării”, un indiciu în acest sens fiind numărul mare de persoane care s-au predat din aceste locuri.

Gallant a mai afirmat că luptătorii Hamas care s-au predat au raportat că se confruntă cu lipsuri semnificative de armament și hrană. “Suntem aproape de un punct de cotitură în nordul Fâșiei Gaza”, a subliniat ministrul Apărării, îndemnându-i pe restul luptătorilor Hamas să se predea. “Oricine preferă să se predea, așa cum au făcut deja sute de oameni, îi vom cruța viața”, a adăugat el.

Aceste comentarii vin în urma altor declarații făcute de Gallant vineri, când a menționat că observă semne că Hamas “începe să cedeze din interiorul Gazei”.

Într-o evoluție separată, Forțele de Apărare Israel (IDF) și Agenția de Securitate Israeliană (ISA) au anunțat că peste 500 de luptători Hamas și Jihadul Islamic au fost arestați în ultima lună, fiind “transferați pentru interogatorii suplimentare de către ISA și Unitatea 504”, care face parte din unitatea de informații a armatei israeliene.

De la sfârșitul pauzei în lupte, acum mai bine de o săptămână, aproximativ 140 de militanți Hamas și Jihadul Islamic au fost reținuți în Fâșia Gaza, a declarat IDF.

Pentru prima dată, IDF a publicat și fotografii cu presupuși militanți care s-au predat. Spre deosebire de o serie de videoclipuri apărute săptămâna trecută, care îi arătau pe bărbați aparent predându-se forțelor israeliene și fiind dezbrăcați până la lenjerie, cele două fotografii publicate luni îi arată pe bărbați îmbrăcați complet.