Ministrul Muncii Anunta un Acord ISTORIC pentru Romania, ce Trebuie sa Stie Romanii

Ministrul Muncii Anunta Acord ISTORIC Romania Trebuie Stie Romanii

Ministrul Muncii anunta in mod oficial un acord istoric pentru Romania, iar asta pentru ca in atentia oamenilor este adus ceva ce nu trebuie sa fie ignorat si totul multumita faptului ca SUA va recunoaste drepturile pe care romanii care au muncit acolo trebuie sa le primeasca, chiar daca se afla in Romania.

Ministrul Muncii explica mai jos ce presupune acest acord foarte important pentru Romania, iar asta pentru ca vorbim despre un deziderat la care s-a ajuns dupa foarte multi ani de asteptare si negociere, iar totul va fi pus din aplicare incepand cu anul 2024, dupa cum puteti vedea chiar acum mai jos.

“Perioadele de muncă și dreptul la pensie, recunoscute reciproc în România și SUA. Legea de ratificare a Acordului dintre #România și #SUA privitor la recunoașterea reciprocă a perioadelor de muncă și a dreptului la #pensie a fost promulgată.

În baza Acordului va fi posibilă valorificarea perioadelor lucrate atât în România, cât şi în SUA, în vederea deschiderii dreptului de pensie pe principiul totalizării, cu acordarea proporțională a pensiei de către fiecare stat. Actul normativ conține și dispoziții cu privire la încasarea pensiilor în statul ales de către beneficiari.

Acest lucru constituie un avantaj important pentru facilitarea mobilității pensionarilor din cele două state pe teritoriul celuilalt stat și a menținerii accesului lor la drepturile de pensie aflate în plată. Acordul prevede, de asemenea, dispoziții privind evitarea dublei contribuții de asigurări sociale a unui lucrător sau a riscului ca acesta să nu fie supus niciunei scheme de asigurări sociale din cele acoperite de Acord.

În ceea ce privește lucrătorii detașați, s-a stabilit inclusiv exceptarea reciprocă a acestora de la plata contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate din sistemul național al statului unde sunt detașați. Acordul în domeniul securităţii sociale vizează persoanele care sunt sau au fost supuse legilor unuia sau ambelor state, dar și pe cele ale căror drepturi derivă, conform legilor aplicabile, de la acestea.

Documentul se aplică, pentru România, legilor care reglementează pensiile şi ajutoarele pentru deces din sistemul public de pensii, precum și legilor care reglementează contribuțiile de asigurări sociale de sănătate.”