Catalin Predoiu: Decizia OFICIALA Romaniei pentru Aderare la Schengen si Masurile pentru Austria

Catalin Predoiu Decizia OFICIALA Romaniei Aderare Schengen Masurile Austria

Catalin Predoiu anunta decizia oficiala luata de catre Romania pentru sustinerea continuarii procesului de aderare la Schengen, iar asta pentru ca la nivelul Guvernului Romaniei se mentine decizia de a se continua negocierile cu Austria, iar urmatorul punct de plecare ar trebui sa fie urmatorul Consiliu JAI, care ar trebui sa se desfasoare pe 24 ianuarie 2024.

Catalin Predoiu ar trebui sa participe, in calitate de ministru de interne, iar acolo vrea sa inceapa negocierile cu Gerhard Karner si Austria pentru ca aderarea Romaniei la Schengen sa fie completa cat mai curand, adica sa nu existe controale nici la granitele terestre, ceea ce toata lumea isi doreste, desi parte deocamdata destul de greu de atins.

Catalin Predoiu spune ca Romania deja aplica aquis-ul Schengen, lucru care nu a fost negat nici de Austria, deci aderarea Romaniei la Spatiul Schengen si cu frontierele terestre nu ar trebui sa fie decat o problema de depasire a incapatanarii lui Karl Nehammer de a facilita accesul tarii noastre, sperantele ca totul sa se intample in 2024 fiind foarte mari.

“Începem discuțiile pentru Schengen terestru, am colaborat bine cu Austria. Este clar că noi vom reîncepe aceste demersuri, chiar în 2024, iar următorul Consiliu JAI este un punct de start. Aceste discuții trebuie purtate multilateral, cu mai multe state membre, nu numai cu Austria. Trebuie să respectăm în continuare criteriile tehnice, să respectăm codurile Schengen și să aplicăm toate deciziile care constituie acquis-ul comunitar Schengen.

Am avut o foarte buna comunicare si cooperare atat cu ministrul austria, domnul Karner, cat si cu ministrul bulgar, domnul Stoianov. Sunt mai multe decizii, mai multe regulamente, trebuie sa le aplicam in continuare, dar va spun ca o facem la un nivel de performanta de varf.”