Vaccinurile Bivalente Ajută la Prevenirea Accidentelor Vasculare Cerebrale Legate de COVID si Atacul de Cord

Vaccinurile bivalente ajută la prevenirea accidentelor vasculare cerebrale legate de COVID si atacului de cord

Un studiu recent din SUA arată că vaccinurile bivalente ajută la prevenirea accidentelor vasculare cerebrale legate de COVID si atacului de cord.

Un studiu recent realizat pe beneficiarii Medicare, cu vârste de 65 de ani și peste, și adulți cu vârsta de 18 ani și peste, suferind de boala renală cronică în stadiu terminal (BRCT), a arătat rezultate importante privind eficacitatea vaccinului bivalent mRNA COVID-19. Studiul a comparat rezultatele pacienților care au primit doza bivalentă cu cele ale pacienților care au primit doar seria primară de vaccin monovalent COVID-19.

Beneficiarii Medicare, fără sisteme imunitare compromise, au intrat în studiu pe 4 septembrie 2022. Cercetătorii au actualizat zilnic statusul vaccinării, urmărindu-i până pe 4 martie 2023 sau până la apariția unui eveniment tromboembolic legat de COVID-19.

Autorii au definit un eveniment tromboembolic ca fiind un accident vascular cerebral ischemic, tromboembolism venos sau infarct miocardic, survenite în intervalul de 7 zile înainte și până la 30 de zile după diagnosticul de COVID-19.

Dintre 12,706,176 beneficiari Medicare cu vârsta de 65 de ani și peste, care au primit anterior vaccinul COVID–19 original, 5,683,208 (44.7%) au primit o doză bivalentă. În rândul celor cu BRCT, eficacitatea vaccinului (VE) ajustată împotriva evenimentelor tromboembolice legate de COVID-19 a fost de 51%, cu estimări VE mai scăzute după mai mult de 60 de zile de la primirea vaccinului bivalent (45%) comparativ cu perioada de 7 până la 59 de zile după primirea vaccinului (56%).

Aceste descoperiri pot fi interpretate ca beneficiu incremental al unei doze bivalente recente comparativ cu primirea anterioară a dozelor monovalente originale. În plus, constatările sunt notabile în lumina unui semnal de siguranță al vaccinului detectat în ianuarie 2023 de către Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, care a sugerat o posibilă legătură între primirea unui vaccin Pfizer-BioNTech bivalent COVID-19 mRNA și un risc crescut de accident vascular cerebral ischemic în următoarele 21 de zile după vaccinare la persoanele de 65 de ani și peste.

Investigatorii sugerează că adulții cu vârsta peste 65 de ani și cei cu BRCT ar trebui să rămână la zi cu boosterele.