Schengen: Marul OTRAVIT al Austriei lui Karl Nehammer, cu Acceptarea Aderarii Romaniei in 2024

schengen mar otravit austria karl nehammer aderare romania

Austria a fost partial de acord cu aderarea Romaniei la Spatiul Schengen, inas marul otravit din acceptul lui Karl Nehammer ar putea da foarte mari batai de cap Guvernului de la Bucuresti in plin an electoral, iar asta deoarece europarlamentarul Eugen Tomac vorbeste despre necesitatea aprobarii aderarii ridicarii controalelor la granitele terestre, inca din 4 martie.

Austria inca se opune ridicarii controalelor vamale la granitele terestre din interiorul Spatiului Schengen, astfel ca desi Romania va adera la sistem, nu va beneficia decat de lejeritate in controalele aeriene si maritime, insa daca pe 4 martie, cand va avea loc un Consiliu JAI, nu se ridica si controalele terestre, e improbabil sa se mai intample asta in 2025.

Spatiul Schengen functioneaza in baza unor reguli bine definite, iar Eugen Tomac spune ca daca Romania nu obtine un vot pozitiv in Consiliul JAI din 4 martie 2024 pentru ridicarea controalelor la granitele terestre, va fi improbabila circulatia libera din 1 ianuarie 2025, fiind nevoie de alte voturi si o prelungire a termenului pana la o data necunoscuta.

“Acest acord este un măr otrăvit, pentru că dacă în Consiliul JAI din 4 martie 2024 nu se ia decizia intrării terestre a României și Bulgariei începând de la 1 ianuarie 2025, în mod absolut sigur, anul viitor nu se mai întâmplă nimic. Mai trebuie spus că Belgia, țară care conduce Consiliul UE are alegeri parlamentare în aceeași zi cu alegerile europarlamentare din 9 iunie.

Rămâne de văzut dacă aceasta va decide să introducă pe ordinea de zi a Consiliului JAI din martie intrarea noastră terestră. După alegerile europarlamentare, toate negocierile în UE vor fi în jurul viitoarei majorități din Parlamentul European și, evident, pentru formarea viitoarei Comisii Europene.”