Ministrul Educatiei: 2 Anunturi Oficiale Importante Care Vizeaza Universitatile din Toata Romania

Ministrul Educatiei 2 Anunturi Oficiale Importante Vizeaza Universitatile Toata Romania

Ministrul Educatiei vorbeste in mod oficial despre 2 anunturi foarte importante care vizeaza toate universitatile din Romania la ora actuala, Ligia Deca explicand mai jos ceea ce se intampla cu Agentia de Credite si Burse de Studii, un concurs pentru acordarea de burse fiind organizat de catre aceasta.

Ministrul Educatiei ofera mai jos mai multe detalii cu privire la acest subiect, insa separat vorbeste inclusiv despre metodologia de acordare a atestatului de abilitare, finantarea pentru acestea fiind importanta in contextul in care universitatile din Romania au nevoie de fonduri mai multe pentru a pregati studentii tarii.

“Ministerul Educației, prin Agenția de Credite și Burse de Studii, vă informează că înscrierea la concursul pentru acordarea de burse organizat de Institutul Universitar European de la Florența, Italia, se poate face până în 31 ianuarie 2024. Programele de doctorat au durata de 4 ani și se organizează pentru următoarele domenii: Economie; Istorie și civilizație; Drept; Științe politice și sociale.

Acordăm cetățenilor români nominalizați de Institutul Universitar European o bursă lunară în valută pentru primii 3 ani de studii doctorale, iar Institutul Universitar European acordă finanțare pentru anul al IV-lea. Pentru anul 2023 cuantumul bursei acordate de partea română a fost de 1.440 euro/lună (12 luni/an universitar). Persoanele care doresc să obțină o bursă trebuie să participe la concursul organizat de Institutul Universitar European de la Florența pentru anul universitar 2024-2025.

Anual, din suma alocată în bugetul național pentru finanțarea instituțională a instituțiilor de învățământ superior de stat se constituie un fond distinct pentru finanțarea situațiilor speciale care nu pot fi integrate în formula de finanțare, denumit în continuare FSS. Cuantumul procentual al FSS se stabilește prin metodologia de alocare a fondurilor bugetare pentru finanțarea de bază și finanțarea suplimentară a instituțiilor de învățământ superior de stat din România, aprobată anual prin ordin al ministrului educației.

Anual, din suma alocată în bugetul național pentru finanțarea instituțională a instituțiilor de învățământ superior de stat se constituie un fond distinct pentru finanțarea situațiilor speciale care nu pot fi integrate în formula de finanțare, denumit în continuare FSS. Cuantumul procentual al FSS se stabilește prin metodologia de alocare a fondurilor bugetare pentru finanțarea de bază.

Si finanțarea suplimentară a instituțiilor de învățământ superior de stat din România, aprobată anual prin ordin al ministrului educației. FSS este la dispoziția ministrului educației și se repartizează instituțiilor de învățământ superior de stat care solicită sprijin pentru finanțarea situațiilor speciale care presupun cheltuieli urgente sau neprevăzute, apărute în timpul exercițiului bugetar și care nu au fost cuprinse în bugetul inițial.”