OMS: Impactul Vaccinurilor Impotriva Coronavirus pentru Europa

OMS Impactul Vaccinurilor Impotriva Coronavirus Europa

De la debutul lor în decembrie 2020, vaccinurile împotriva COVID-19 au devenit un pilon central în efortul global de combatere a pandemiei. Un studiu recent al OMS/Europa dezvăluie o reducere impresionantă a mortalității cauzate de pandemie, subliniind eficiența remarcabilă a vaccinării în salvarea vieților, în special în rândul populației în vârstă.

Impactul Vaccinurilor în Cifre

Conform studiului, vaccinurile COVID-19 au contribuit la salvarea a peste 1,4 milioane de vieți în Regiunea Europeană a OMS. Această realizare este și mai remarcabilă având în vedere că majoritatea beneficiarilor sunt persoane cu vârsta de 60 de ani sau peste, considerate a fi la risc ridicat de complicații severe și deces din cauza virusului SARS-CoV-2. Evidențiind puterea vaccinurilor, prima doză de rapel a fost responsabilă pentru salvarea a aproximativ 700.000 de vieți.

Efectul Pozitiv al Vaccinurilor în Diverse Grupuri de Vârstă

Studiul arată o scădere semnificativă a mortalității în diferite grupuri de vârstă. De exemplu, s-a observat o reducere de 57% a mortalității în rândul celor cu vârsta între 70 și 79 de ani și de 54% în rândul persoanelor cu vârsta între 60 și 69 de ani. Grupul de peste 80 de ani a beneficiat cel mai mult de vaccinare, cu o reducere de 62% a mortalității.

Impactul Regional și Importanța Vaccinării

Fără vaccinurile COVID-19, numărul deceselor din Regiunea Europeană ar fi putut atinge 4 milioane, comparativ cu 2,5 milioane înregistrate în prezent. “Dovezile sunt irefutabile,” a afirmat Dr. Hans Henri P. Kluge, Director Regional OMS pentru Europa, subliniind importanța vaccinurilor.

Vaccinurile COVID-19 au demonstrat o capacitate excepțională de a salva vieți și de a reduce povara asupra sistemelor de sănătate. Cu un impact profund asupra scăderii mortalității și protejării grupurilor vulnerabile, vaccinarea rămâne un instrument esențial în lupta continuă împotriva pandemiei COVID-19. Rolul OMS în promovarea și coordonarea eforturilor de vaccinare este crucial pentru succesul global în acest demers.