Eliberarea Antibioticelor fara Reteta Este Posibila, Iata in ce Conditii

Eliberarea antibioticelor fara reteta in farmaciile din Romania este posibila in continuare, iata in ce conditii poti primi medicamentele la nevoie.

Eliberarea Antibioticelor fara Reteta

Eliberarea antibioticelor fara retata va ramane posibila in Romania, in ciuda noului ordin adoptat de catre Ministerul Sanatatii, acesta prevazand faptul ca incepand cu intrarea sa in vigoare, farmaciile sunt obligate sa elibereze antibiotice doar in baza unei retete emise de catre un medic.

Eliberarea antibioticelor fara reteta va fi totusi posibla in continuare chiar si in ciuda acestui ordin, insa conform prevederilor sale, doar in baza unei doze de urgenta pentru inceperea administrarii tratamentului, inainte ca pacientul sa poata vizita un medic de familie pentru a i se prescrie o reteta.

Eliberarea antibioticelor fara reteta ar trebui sa fie posibila cu o doza care sa cuprinda administrarea pstilelor timp de 3 zile, considerata si “doza de urgenta”, astfel ca ordinul limiteaza, practic, doar cantitatea de medicamente care pot fi elierate fara rereta, fara sa elimine posibilitatea efectiva de eliberare.

Eliberarea Antibioticelor fara Reteta Este Posibila, Iata in ce Conditii

Eliberarea antibioticelor fara reteta nu este interzisa total pentru ca in anumite situatii este nevoie de tratarea anumitor afectiuni cu aceste tipuri de medicamente chiar si pana cand pacientul ajunge la un medic, de orice tip, iar ministrul Sanatatii pare sa fi lasat loc si pentru aplicarea mai relaxata a legii in Romania.

Eliberarea antibioticelor fara reteta doar pentru o doza de urgenta, va fi impusa doar dupa ce ordinul ministrului Sanatatii va intra in vigoare, cu exceptia de mai jos:

“Ordinul mai prevede că în situații de urgență medicală, farmaciștii pot elibera anumite antibiotice și antifungice în lipsa unei prescripții medicale, în cantitatea maximă aferentă unei doze de urgență, care este calculată în acord cu modul de administrare prevăzut în Rezumatul caracteristicilor produsului.

Acestea au fost selectate în conformitate cu recomandările Organizației Mondiale a Sănătății și sunt marcate în anexa la Ordin cu semnul *. Doza de urgență poate fi eliberată o singură dată în cursul unui tratament, în baza unei declarații pe proprie răspundere a pacientului.”

author avatar
Redactia iDevice.ro