Aderarea la Spatiul Schengen a Romaniei si Discutiile Importante in Primul Consiliu JAI din 2024

Aderarea Spatiul Schengen Romaniei Discutiile Importante Primul Consiliu JAI 2024

Aderarea la Spatiul Schengen a Romaniei a fost una dintre discutiile importante care au avut loc la primul consiliu JAI din 2024, organizat de catre Bgelgia, care acum detine presidintia Consiliului Uniunii Europene, ministrul Catalin Predoiu participand din partea tarii noastre si avand discutii importante cu omologii sai din toate tarile Uniunii Europene.

Aderarea la Schengen pentru Romania inseamna si respectarea unor angajamente in ceea ce priveste protejarea frontierelor Europei de traficul ilegal de persoane, principalul motiv din cauza caruia ne-a fost interzis accesul pana acum in sistem, dar Catalin Predoiu spune ca Romania face progrese insemnate pentru reducerea numarului de migranti ilegali.

Romania vrea sa adere la Schengen nu doar in ceea ce priveste traficul aerian si maritim, ci inclusiv in ceea ce priveste traficul terestru, insa acest lucru va fi destul de greu de realizat, in conditiile in care Austria inca aduce in discutie problema migratiei ilegale si a numarului mare de cereri de azil, pe care le inregistreaza in fiecare luna, asa ca ramane de vazut ce se va intampla.

“Am fost onorat să particip la Consiliul informal Justiție și Afaceri Interne, de la Bruxelles, marcând începutul președinției belgiene și abordând teme cruciale pentru securitatea noastră europeană. Două dintre cele mai stringente provocări pentru Uniunea Europeană sunt migrația și lupta împotriva traficului de droguri.

România se află în prima linie a acestei lupte. Salutăm, de asemenea, decizia Consiliului de a extinde zona Schengen cu România și Bulgaria, un pas important pentru consolidarea securității frontierei aeriene și maritime. Ne angajăm să protejăm frontierele noastre și să lucrăm îndeaproape cu partenerii europeni, pentru a asigura un răspuns coordonat și eficient la aceste provocări.”