Ministrul Muncii Anunta Initiative de ULTIMA ORA pentru Romanii din Toata Tara

Ministrul Muncii Anunta Initiative ULTIMA ORA Romanii Toata Tara

Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura Oprescu, a anunțat o inițiativă majoră pentru sprijinirea angajării șomerilor din categorii vulnerabile. În cadrul unei conferințe de presă, ministrul a declarat că Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) va avea un buget de 896 milioane de lei pentru anul în curs, destinat susținerii angajării acestor categorii.

Programul vizează șomeri cu vârsta de peste 45 de ani, părinți unici susținători ai familiilor monoparentale, tineri sub 29 de ani, persoane cu dizabilități, absolvenți fără experiență și șomeri de lungă durată. Aceste măsuri sunt în conformitate cu Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă.

Ministrul Oprescu a subliniat succesul acestor programe, menționând un record al numărului de salariați și contribuția acestora la incluziunea socială reală. „Înregistrăm un record al numărului de salariați. La acest lucru contribuie și programe precum cel derulat de ANOFM privind angajatorii care încadrează șomeri din categorii vulnerabile.

Se reușește astfel incluziunea socială reală, prin accesarea acestor persoane în primul rând la locuri de muncă. Vom continua să implementăm politici de formare și de ocupare care să răspundă nevoilor angajatorilor și venim, în același timp, și în sprijinul categoriilor vulnerabile”, a declarat ministrul Muncii și Solidarității Sociale.

De asemenea, până la finele lunii mai 2024, vor fi încheiate convențiile aferente solicitărilor eligibile depuse de către angajatori pentru aproximativ 32.000 de șomeri încadrați în muncă.

În cadrul aceleiași întâlniri, Ministrul Simona Bucura Oprescu a primit o delegație a sindicaliștilor din domeniul sănătății și asistenței sociale, condusă de Răzvan Gae și Titi Costin. Problemele semnalate de sindicaliști au inclus lipsa de personal și salarizarea în sistemul de sănătate și asistență socială, precum și necesitatea încheierii unui contract colectiv de muncă în domeniu.

Ministrul a exprimat deschiderea pentru găsirea unor soluții optime, anunțând că MMSS va invita structurile asociative ale administrației publice locale pentru a începe negocierile cu federațiile reprezentative la nivel de sector, în vederea încheierii unui contract colectiv de muncă. „Suntem deschiși pentru a găsi împreună soluțiile cele mai bune pentru deficitul de personal, nivelul de salarizare și îmbunătățirea dialogului social”, a concluzionat ministrul Simona Bucura-Oprescu.