Ministrul Educatiei Anunta 2 Masuri de ULTIMA ORA, ce a Decis Ligia Deca si a Adoptat Guvernul Romaniei

Ministrul Educatiei Anunta 2 Masuri ULTIMA ORA Decis Ligia Deca Adoptat Guvernul Romaniei

Ministrul Educatiei anunta in mod oficial 2 masuri de ultima ora pentru milioanele de romani din toata tara, iar asta deoarece Ligia Deca a anuntat ca incepand cu data de 31 ianuarie inspectoratele scolare au deschise credite pentru a face plati pentru transportatori, sumele fortetare pentru elevi si alte restante din 2023.

Ministrul Educatiei ne transmite deasemenea faptul ca in cursul sedintei de Guvern de ieri au fost luate decizii cu privire la aprobarea normelor metodologite pentru determinarea costului standard pentru anteprescolari, prescolari si elevi, pentru finantare de baza, iar mai multe detalii aveti mai jos.

“Ministerul Educației a transmis astăzi, 31 ianuarie, inspectoratelor școlare deschiderile de credite în sumă de e 51.993.212 de lei pentru: Plata sumelor către operatorii de transport care au eliberat abonamente gratuite de la data începerii cursurilor anului școlar curent până în prezent; Plata sumelor forfetare către elevi pentru aceeași perioadă, în limitele de cost stabilite prin hotărâri ale consiliilor județene.

Cu alte cuvinte, suma cuprinde atât restanțele aferente anului 2023, cât și solicitările primite până astăzi, 31 ianuarie, de la inspectoratele școlare pentru luna ianuarie 2024.  Menționăm că, începând cu data de 1 februarie 2024, se aplică soluțiile identificate pentru asigurarea transportului elevilor atât prin eliberarea abonamentelor gratuite, cât și prin sume forfetare, iar Ministerul Educației va asigura fluxurile financiare necesare pentru ca fiecărui elev să-i fie asigurat dreptul la educație.

În ședința de Guvern de astăzi, au fost adoptate Hotărârile privind aprobarea normelor metodologice pentru determinarea costului standard per antepreşcolar/preșcolar/elev, pentru finanțarea de bază atât a unităților de învățământ preuniversitar de stat, cât și a unităților de învățământ preuniversitar particular și confesional acreditate și autorizate, fără taxă.

Avem cea mai mare creștere a costului standard per antepreșcolar/preșcolar/elev, efect direct al intrării în vigoare a pachetului legislativ adoptat anul trecut. Valoarea coeficientului 1 aferent costului standard per antepreșcolar/preșcolar/elev privind cheltuielile cu salariile, sporurile, indemnizațiile și alte drepturi salariale în bani, stabilite prin lege.

Precum și contribuțiile aferente acestora pentru anul 2024 a crescut cu 38% față de anul 2023, respectiv de la valoarea de 6.834 de lei la valoarea de 9.431 de lei. Valoarea coeficientului 1 aferent costului standard per antepreșcolar/preșcolar/elev privind cheltuielile cu formarea continuă și cheltuielile cu bunuri și servicii pentru anul 2024 a crescut cu 13,8% față de anul 2023, respectiv de la valoarea de 570 de lei la valoare de 649 de lei.”