AVERTIZARILE Meteorologice Cod PORTOCALIU de ULTIMA ORA, NOWCASTING, ANM pe 5 Februarie 2024 in Romania

AVERTIZARILE Meteorologice Cod PORTOCALIU ULTIMA ORA, NOWCASTING ANM 5 Februarie 2024 Romania

Avertizarile meteorologice cod portocaliu de ultima ora, nowcasting, emise de ANM, Administratia Nationala de Meteorologie, pe 5 februarie 2024 in Romania, ne aduc in imediata atentie o serie de fenomene meteo de vreme severa imediata despre care trebuie sa stim.

ANM explica mai jos faptul ca vorbim despre vant foarte puternic, de pana la 120 km/h la rafala, asociat deasemenea cu precipitatii, astfel ca ni se recomanda cu tarie sa fim foarte prudenti in orice fel de deplasari pe care am dori sa le facem in cursul urmatoarelor ore.

AVERTIZARE METEOROLOGICĂ COD PORTOCALIU!

Interval de valabilitate: 05 februarie, ora 10 – 05 februarie, ora 22,

Fenomene și zone vizate: intensificări susținute ale vântului și zăpadă viscolită înzona înaltă a Carpaților Meridionali și de Curbură.

În zona înaltă (la altitudini de peste 1700 m) a Carpaților Meridionali și de Curbură vântul va sufla tare, cu rafale de peste 110…120 km/h, va fi viscol și vizibilitate foarte redusă.

AVERTIZARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN!

Interval de valabilitate: 05 februarie, ora 10 – 06 februarie, ora 10.

Fenomene și zone vizate: intensificări ale vântului în cea mai mare parte a țării, precipitații moderate cantitativ la munte.

Pe parcursul zilei de luni (5 februarie), vântul va prezenta intensificări în cea mai mare parte a țării.

La munte vor fi rafale de 70…100 km/h, iar în Transilvania, sudul Olteniei și sud-vestul Munteniei viteza vântului va atinge 65…75 km/h. În Crișana, Maramureș, Dobrogea, local în Banat și Moldova și în restul Olteniei și Munteniei vor fi intensificări locale și temporare, cu viteze în general de 55…60 km/h.

În zona de munte temporar vor fi precipitații moderate cantitativ (15…20 l/mp). Vor predomina ploile, determinând topirea și cedarea apei din stratul de zăpadă, iar la peste 1700 m va ninge viscolit.

ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN!

Interval de valabilitate: 06 februarie, ora 10 – 07 februarie, ora 10.

Fenomene: intensificări ale vântului.

Zone vizate : conform textului și hărții.

În intervalul menționat, în nordul Crișanei, în Maramureș și Dobrogea, în nord-estul și estul Munteniei, în cea mai mare parte a Transilvaniei și local în Moldova, vântul va avea intensificări cu rafale în general de 55…60 km/h.

La munte, vântul va avea viteze de 70…80 km/h, iar în zona înaltă a Carpaților Orientali rafalele vor fi de 90…100 km/h.

Notă: Intensificări ale vântului, cu viteze de 45…50 km/h, vor fi marți (6 februarie) local și în restul teritoriului.