De ce ii Este Frica Europei sa Transfere in Ucraina Activele Rusesti Inghetate

De ce ii Este Frica Europei sa Transfere in Ucraina Activele Rusesti Inghetate

Tarile din Uniunea Europeana au inghetat sute de miliarde de dolari in active rusesti de la debutul razboiului din Ucraina si pana acum, insa n-au transferat vreun eurocent catre Kiev, iar motivul, conform unei publicatii americane, este frica impactului pe care o decizie de acest gen l-ar putea avea pe pietele de investitii.

Uniunea Europeana nu vrea sa-i sperie pe investitori, pentru ca transferarea acestor active inghetate ar da un semna ca inclusiv alti investitori ar putea avea activele confiscate, astfel ca unii si-ar putea retrage investitiile, iar altii le-ar putea amana, ori anula complet, de frica unei posibile confiscari.

“Țările UE se tem să transfere Ucrainei active rusești înghețate în valoare de 200 de miliarde de euro, spune Politico. Există mai multe motive pentru aceasta: Activele occidentale din Rusia sunt în pericol – țara ar putea riposta și recupera fondurile în instanță.

Există, de asemenea, temeri de deteriorare a reputației UE pentru investitori – pentru că aceștia se vor teme că și activele lor ar putea fi confiscate. Potrivit lui Johan van Overtveldt, europarlamentar conservator din Belgia, dacă i se vor lua bunurile lui Putin, acesta nu va mai avea un stimulent să vină la masa negocierilor.

UE se teme, de asemenea, că hackerii ruși ar putea lansa un atac cibernetic la scară largă asupra instituțiilor financiare occidentale în încercarea de a returna banii.”