Ministrul Apararii: Intalnirea Importanta pentru Romania in Plin Razboi intre Ucraina si Rusia

Ministrul Apararii Intalnirea Importanta Romania Plin Razboi Ucraina Rusia

Într-un recent dialog cu ambasadorul Republicii Turcia la București, Özgür Kivanç Altan, Ministrul Apararii, Angel Tîlvăr, a reiterat importanța strategică a relației dintre România și Turcia, descriind națiunea turcă drept “unul dintre cei mai importanți aliați ai României”. Discuțiile, care au avut loc la sediul Ministerului Apărării Naționale (MApN), s-au axat pe cooperarea bilaterală și regională, cu un accent deosebit pe securitatea Mării Negre.

“Suntem încrezători că împreună putem contribui în mod semnificativ la asigurarea securității regionale”, a afirmat Tîlvăr, evidențiind deteriorarea contextului de securitate în regiunea Mării Negre. Această situație impune o abordare comună și eficientă în contracararea amenințărilor emergente, a subliniat ministrul.

Un punct central al discuției a fost Grupul operativ pentru combaterea minelor marine din Marea Neagră (MCM Black Sea). Acesta este văzut ca un instrument crucial pentru securitatea maritimă, beneficiind nu doar statele semnatare – România, Turcia și Bulgaria – dar și întreaga regiune. Creșterea cooperării în acest domeniu reflectă angajamentul comun al țărilor pentru a asigura navigația sigură și pentru a face față provocărilor de securitate din zonă.

În cadrul întâlnirii, au fost subliniate relațiile excelente de cooperare la nivel bilateral și aliat, precum și în cadrul inițiativelor regionale. Ministrul Tîlvăr și-a exprimat optimismul că aceste relații vor continua să se dezvolte pozitiv, inclusiv în domeniul tehnico-militar. A fost menționată și invitația adresată companiilor turce de profil de a participa la expoziția Black Sea Defense & Aerospace (BSDA 2024), un eveniment major care va avea loc la București în perioada 22-24 mai.

Declarațiile Ministrului Apararii, Angel Tîlvăr, subliniază viziunea României asupra unui parteneriat solid cu Turcia, în contextul provocărilor de securitate din regiunea Mării Negre. Cooperarea dintre cele două țări, atât la nivel bilateral cât și în cadrul alianțelor și inițiativelor regionale, reprezintă o piatră de temelie pentru stabilitatea și securitatea regională, demonstrând angajamentul lor comun în fața provocărilor comune.