Romania si Bulgaria Anunta Masurile Oficiale pentru Aderare la Schengen fara Restrictii la Granite

Romania Bulgaria Anunta Masurile Oficiale Aderare Schengen fara Restrictii Granite

Romania si Bulgaria se lupta de peste 10 ani de zile sa obtina aderarea la Schengen fara vreo restrictie in ceea ce priveste controalele la granite, insa pana in momentul de fata a fost reusita doar obtinerea ridicarii controalelor la granitele aeriene si maritime, pentru traficul terestru fiind mentinute controalele la granite, din pacate.

Romania va continua cooperarea cu Bulgaria pentru aderarea totala la Schengen, iar vizita recenta a ministrului de externe, Luminita Odobescu, a avut menirea de a intari cooperarea pentru ca presiunea pe Austria si Karl Nehammer sa continue sa fie la cote ridicate, pentru ca veto-ul privind aderarea completa sa dispara cat mai curand.

Romania trebuie sa coopereze cu Bulgaria pentru ca inclusiv controalele la granitele terestre sa dispara, chiar daca acest lucru nu se va intampla nici la inceputul anului 2025, aderarea la Schengen fara restrictii de vrue fel fiind dificila, in contextul in care Austria are laegeri anul acesta, iar Karl Nehammer vrea sa arate ca e dur cu migratia ilegala.

“Primirea la Prim-ministrul Nikolai Denkov a oferit oportunitatea reconfirmării interesului comun pentru extinderea și diversificarea cooperării economice și sectoriale bilaterale. Au fost abordate teme de interes central pentru București și Sofia precum coordonarea asupra dosarelor prioritare în plan UE, cu accent asupra finalizării cât mai rapide a procesului de aderare la spațiul Schengen.

În ceea ce privește aderarea celor două țări la spațiul Schengen, a fost convenită menținerea unei coordonări strânse pentru transpunerea în practică a Deciziei luate în decembrie anul trecut privind aplicarea integrală de către România și Bulgaria a acquis-ului Schengen, precum și în vederea obținerii, cât mai curând posibil, a Hotărârii privind ridicarea controalelor la frontierele terestre.”