Nicolae Ciuca cere Modificarea Legislatiei privind Securitatea Cibernetica, dupa Discutii cu DNSC, Bitdefender, UiPath

Nicolae Ciuca Modificarea Legislatiei Securitatea Cibernetica Discutii DNSC Bitdefender UiPath

Nicolae Ciuca, presedintele PNL, afirma ca legislatia Romaniei in materie de securitate cibernetica, are nevoie de modificari, anuntul venind in urma unor discutii avute cu reprezentantii DNSC, Bitdefender si UiPath, totul in contextul recentului atac asupra infrastructurii Ministerului Sanatatii.

Nicolae Ciuca vorbeste mai jos despre pasii pe care vrea sa ii ia in calitate de preedinte al Senatului Romaniei, insa desigur ca de aici si pana la posibila adoptare a unor modificari in Parlamentul Romaniei este cale foarte lunga, asa ca ramane de vazut ce se va intampla.


Legislația românească în materie de securitate cibernetică trebuie modificată. E nevoie să țină pasul cu avansul tehnologic și să răspundă eficient provocărilor actuale, precum recentele atacuri asupra infrastructurii informatice a spitalelor românești.

Este concluzia discuției pe care am avut-o, în cursul acestei dimineți, cu reprezentanți ai Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC) și ai două mari companii românești din domeniu – UiPath și Bitdefender.

Ca președinte al Senatului, voi face în așa fel încât legile necesare să treacă mai rapid prin procedurile parlamentare. Doar cu reglementări ferme și actualizate, instituțiile publice vor beneficia de cea mai bună protecție, pentru că bazele de date ale statului vor fi al doilea tezaur al României și trebuie să fie protejate ca atare.

Din acest motiv, am cerut experților cu care m-am văzut astăzi sprijinul lor pentru protecția bazelor de date ale instituțiilor.

Primele măsuri vor fi inventarierea tuturor programelor care rulează pe calculatoarele instituțiilor publice, stabilirea de noi standarde pentru achizițiile de software (în coordonare cu Agenția Națională de Achiziții Publice) și instruirea angajaților din sectorul bugetar pentru a face față noilor amenințări informatice.