Ministrul Sanatatii: Casa Nationala de Asigurari de Sanatate Vizata de o Hotarare de ULTIMA ORA a lui Alexandru Rafila

Ministrul Sanatatii anunta o hotarare de ultima ora extrem de importanta pentru Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, iata ce a fost decis oficial.

Ministrul Sanatatii Casa Nationala Asigurari Sanatate Vizata Hotarare ULTIMA ORA Alexandru Rafila

Ministrul Sanatatii a luat o extrem de importanta hotarare cu privire la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, iar asta pentru ca Alexandru Rafila vrea sa faca investitii de 100 de milioane de euro pentru digitalizarea acestei institutii, ele trebuind, in mod teoretic, sa imbunatateasca accesul romanilor la servicii medicale de calitate.

Ministrul Sanatatii ofera mai jos multiple detalii cu privire la ceea ce presupune acest proces de digitalizare pe care Casa Nationala de Asigurari de Sanatate vrea sa il faca, iar desigur ca nici nu este prima oara cand se incearca acest lucru, dar poate ca acum lucrurile vor functiona mult mai bine.

“Ministerul Sănătății a aprobat finanțarea pentru digitalizarea CNAS – PIAS, care include elemente importante de securitate cibernetică. Finanțarea inițială de 70 de milioane de euro a fost majorată la 100 de milioane de euro fără TVA, exclusiv pentru digitalizarea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și optimizarea Platformei Informatice pentru Asigurările din Sănătate (PIAS).

Trimestrul trei din 2025 este data limită până la care sistemul asigurărilor de sănătate va fi transformat digital. Peste 25.000 de furnizori de servicii medicale (spitale, ambulatorii de specialitate, laboratoare, medici de familie, farmacii, furnizori de dispozitive medicale, furnizori de îngrijire la domiciliu) vor fi conectați la noua platformă PIAS. Este foarte important de subliniat că sistemul actual nu va fi afectat.

Modificările la PIAS vor asigura un mediu prietenos și accesibil pentru utilizatori, inclusiv pentru cei cu dizabilități, și vor îmbunătăți interconectarea și interoperabilitatea sistemului. Alte obiective cuprinse în programul de finanțare: funcționalități noi (ex. digitalizarea unor documente conexe actului medical); optimizare fluxuri de date, monitorizarea electronică a obiectivelor generale, obiectivelor specifice, activităților și indicatorilor de performanță asumați la nivelul CNAS/CAS/furnizor de servicii medicale.

Interoperabilitatea sistemelor informatice la nivelul administrației publice inter instituțional, utilizarea datelor organizaționale încrucișate și a resurselor existente la nivel național (în linie cu celelalte investiții planificate la acest nivel). Peste 400 de milioane de euro sunt investite în digitalizarea sistemului de sănătate din România, prin PNRR și fonduri europene. Finanțarea aprobată astăzi ridică investițiile directe în digitalizarea sănătății prin Componenta 7 din PNRR la 200 de milioane de euro.

După ce la finalul lunii ianuarie a.c., Ministerul Sănătății a aprobat finanțarea pentru digitalizarea instituțiilor în domeniul sanitar aflate în subordinea MS, dar și digitalizarea proprie a aparatului ministerial. Dezvoltarea serviciilor în ambulatoriul de specialitate reprezintă prioritatea Ministerului Sănătății! Proiectele prin PNRR pentru dotarea și reabilitarea ambulatoriilor de specialitate sunt în linie dreaptă! Sănătate pentru oameni!”