Ministrul Educatiei Anunta un Nou Ordin de ULTIMA ORA care Vizeaza Sistemul de Invatamant

Ministrul Educatiei anunta un nou ordin de ultima ora, extrem de important pentru sistemul de invatamant, iata ce a decis Ligia Deca pentru Romania.

ministrul educatiei ordin valuta taxe studenti universitati

Ministrul Educatiei anunta un nou ordin de ultima ora care vizeaza sistemul de invatamant din Romania, iar asta pentru ca Ligia Deca a luat hotararea ca incepand din perioada urmatoare universitatile din Romania sa vireze catre bugetul ministerului sau, 5% din incasarile in valuta provenite din taxele scolare alre studentilor straini.

Ministrul Educatiei detaliaza mai jos cum anume trebuie sa procedeze universitatile din Romania pentru a indeplini aceasta obligatie foarte importanta, care ar putea aduce sume considerabile la bugetul ministerului, avand in vedere ca un numar mare de studenti straini invata in Romania anual.

“Instituţiile de învăţământ superior de stat au obligația de a vira Ministerul Educației un cuantum de 5% din încasările în valută provenite din taxele școlare achitate de studenţii şi cursanţii străini, în conformitate cu art.130 (3) din Legea nr. 199/2023 învatamantului superior, Art.2 (1) Plata sumelor prevăzute la art.1 se efectuează semestrial, în valută, de către instituțiile de învățământ superior de stat către Ministerul Educației.

Instituțiile de învățământ superior de stat efectuează plățile astfel: până la data de 15 a lunii iulie pentru sumele încasate în semestrul I al anului financiar curent; până la data de 25 a lunii ianuarie pentru sumele încasate în semestrul al II-lea al anului financiar precedent. Eventualele sume achitate peste taxele de școlarizare datorate de studenții și cursanții străini vor fi restituite acestora integral de către instituția de învățământ superior de stat în cauză.

Iar suma ce urmează a fi transferată Ministerului Educației se diminuează cu suma calculată reprezentând 5% din suma restituită studenților și cursanților străini. Art.3 Sumele încasate la nivelul Ministerului Educației sunt utilizate de acesta în baza bugetului de venituri si cheltuieli aprobat în acest scop. Art.4 Conducerea instituțiilor de învățământ superior de stat răspunde de exactitatea calculelor privind procentul de 5% ce se transferă la Ministerul Educației.

Art.5 (1) Instituțiile de învățământ superior de stat au obligația ca în momentul întocmirii și depunerii situațiilor financiare anuale să întocmească și să prezinte în anexele la situațiile financiare ”Situația sumelor încasate de la studenții și cursanții MINISTERUL EDUCAȚIEI Cabinet Ministru străini și a plăților efectuate către Ministerul Educației”.

potrivit Anexei ,,Situația sumelor încasate în anul ___ de la studenții și cursanții străini și a plaților efectuate către Ministerul Educației,,. Anexa face parte integrantă din prezentul ordin. Art.6 Direcțiile de specialitate din cadrul Ministerului Educației și instituțiile de învățământ superior de stat duc la îndeplinire prevederile prezentului ordin. Art.7 Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial, partea I.”