Ministrul de Interne Anunta o Intalnire Importanta pentru Romania, Mesajul lui Catalin Predoiu

Ministrul Interne Anunta Intalnire Importanta Romania Mesajul Catalin Predoiu

Ministrul Afacerilor Interne din România, Cătălin Predoiu, și omologul său italian, Matteo Piantedosi, au convenit recent asupra unor măsuri concrete pentru intensificarea luptei împotriva crimei organizate, traficului de droguri și a traficului de ființe umane. Această inițiativă vine în contextul unei întâlniri bilaterale ce subliniază angajamentul comun al celor două țări în consolidarea siguranței cetățenilor lor.

În cadrul întrevederii, cele două părți au stabilit să dezvolte cooperarea polițienească prin trei direcții strategice: schimbul de experiență, schimbul de informații și organizarea de acțiuni operative directe, comune. Aceste acțiuni sunt menite să eficientizeze combaterea fenomenelor criminale transfrontaliere care afectează atât România, cât și Italia.

Cătălin Predoiu a anunțat, de asemenea, că România va crește numărul de polițiști alocați cooperării cu forțele de ordine italiene, în scopul identificării membrilor organizațiilor criminale active pe teritoriul României. „Aceste măsuri vor contribui direct la creșterea siguranței cetățenilor români și reprezintă o investiție în capacitatea de luptă a Poliției Române cu crima organizată,” a subliniat ministrul.

O atenție specială a fost acordată și colaborării academice între Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” din România și Academia de Poliție de la Roma. Discuțiile vizează consolidarea parteneriatului educațional și creșterea numărului de polițiști români care beneficiază de programe de schimb de experiență cu colegii italieni. Această colaborare este văzută ca un pilon esențial în creșterea profesionalizării și specializării în combaterea crimei organizate.

În plus, Predoiu și Piantedosi au abordat problematica cetățenilor condamnați definitiv care evită aplicarea legii române, profitând de lacunele legislative din Italia. Amândoi miniștrii au convenit asupra importanței respectării principiului recunoașterii hotărârilor judecătorești definitive în cadrul Uniunii Europene, angajându-se să păstreze acest subiect pe agenda dialogului bilateral.

Această întâlnire marchează un pas important în consolidarea relațiilor româno-italiene și subliniază determinarea celor două state de a lucra împreună pentru un spațiu european mai sigur.