Ministrul Educatiei: Masuri Oficiale de ULTIM MOMENT. ce Elevi ai Scolilor sunt Vizati de Schimbari

Ministrul Educatiei anunta o serie de masuri oficiale de ultim moment, iata care dintre elevii scolilor sunt vizati de hotararile luate la Bucuresti.

Ministrul Educatiei Masuri Oficiale ULTIM MOMENT Elevi Scolilor Vizati Schimbari

Ministrul Educatiei a anuntat in mod oficial o serie de masuri oficiale de ultim moment pentru elevii din Romania, iata care dintre deciziile luate de catre Ligia Deca se aplica in Romania, fiind schimbat modul in care se acorda bursele scolare, dar si elevii care beneficiaza de catre banii oferiti de statul roman.

Ministrul Educatiei explica mai jos care sunt criteriile pe care elevii trebuie sa le indeplineasca pentru a beneficia de bursele care sunt oferite in Romania, iar asta pentru a se rezolva inclusiv marea disputa publica privind felul in care sunt acordate romanilor bursele de merit pentru performantele scolare.

“Am lansat în consultare publică Metodologia de acordare a burselor școlare! Principalele noutăți sunt: Bursele de merit și de reziliență se acordă primilor 30% dintre elevii din fiecărei clase. Cuantumul bursei de reziliență este de 300 de lei/lună. Bursele de merit se acordă elevilor care au cel puțin media 9.50. Bursele de reziliență se acordă elevilor care au cel puțin media 7.

Noi beneficiari de bursă socială: elevii cu afecțiuni oncologice și/sau cronice școlarizați, pentru o perioadă mai mare de 4 săptămâni, în cadrul „Școlii din Spital” sau la domiciliu, precum și a elevilor reintegrați în unitatea de învățământ la care au fost înmatriculați anterior, după o perioadă de spitalizare mai mare de 4 săptămâni.  Bursa de excelență, bursa de merit, bursa de reziliență sau bursa tehnologică sunt acordate doar elevilor care au obținut media 10/calificativul foarte bine la purtare la finalul anului școlar anterior.

În situația în care elevii acumulează 10 sau mai multe absențe nemotivate într-o lună, nu primesc bursa de excelență, bursa de reziliență, bursa de merit, bursa socială, bursa tehnologică, după caz, pentru luna respectivă. Acordarea burselor menționate la reprezintă atât o formă de stimulare a elevilor care obțin performanțe educaționale, artistice și sportive sau o formă de stimulare a progresului școlar.

Cât și o formă de sprijin al elevilor din medii dezavantajate socio-economic, în vederea participării la educație a acestora și a prevenirii abandonului școlar, respectiv de stimulare a participării la învățământul tehnologic, în cazul bursei tehnologice. Bursele se acordă în fiecare an școlar, pe perioada cursurilor școlare, inclusiv pe timpul pregătirii și susținerii evaluării naționale de către absolvenții clasei a VIII-a.

A examenului național de bacalaureat, a examenului de certificare a calificării profesionale și pe perioada pregătirii practice. Bursele nu se acordă pe perioada vacanțelor școlare. Bursele pentru elevii din învățământul preuniversitar de stat se asigură din bugetul Ministerului Educației, cu excepția învățământului liceal militar. Bursele elevilor din învățământul liceal militar se asigură de către Ministerul Apărării Naționale.”