Sorin Grindeanu: Masuri Oficiale de ULTIM MOMENT pentru Romania si Investitiile in Infrastructura

Sorin Grindeanu a anuntat o serie de masuri oficiale de ultim moment pentru Romania si investitiile in infrastructura negociate pentru viitor.

Sorin Grindeanu Masuri Oficiale ULTIM MOMENT Romania Investitiile Infrastructura

Sorin Grindeanu, Ministrul Transporturilor, a anunțat în cadrul unei întâlniri la Abu Dhabi cu conducerea companiei DP World, intenția de a extinde cooperarea dintre România și Emiratele Arabe Unite în domeniul dezvoltării infrastructurii portuare din Constanța.

Întâlnirea vine în urma unui proiect comun impresionant, cu o valoare de peste 82 de milioane de euro, desfășurat în baza unui memorandum semnat în iunie 2022, care include inaugurarea unui nou terminal RO-RO (roll-on/roll-off) pe 15 mai.

2023 a marcat un an record pentru traficul de mărfuri în Portul Constanța, iar tendința de creștere se preconizează a se menține în anii următori. Grindeanu a subliniat că acest proiect este doar începutul unor planuri mai ample care includ atragerea de finanțări suplimentare pentru creșterea capacității portuare, reducerea timpilor de încărcare și descărcare, fluidizarea fluxului de nave, extinderea capacităților de stocare, precum și îmbunătățirea rețelelor rutiere și feroviare asociate portului.

Pe lângă infrastructura portuară, discuțiile au vizat și extinderea parteneriatului în sectoarele aerian, rutier și feroviar. “România își dorește expertiză și finanțare pentru o serie de proiecte de interes internațional”, a declarat Grindeanu. Acesta a evidențiat rezultatele pozitive ale colaborării actuale și a exprimat dorința de a continua această colaborare pe alte proiecte.

Planurile viitoare includ dezvoltarea Molurilor III S și IV S din Portul Constanța, digitalizarea portului, modernizarea rețelei feroviare și crearea zonelor de conectivitate multi-modală pentru transportul de mărfuri, accentuând pe o integrare eficientă a transportului naval cu cel feroviar.

Această extindere a colaborării dintre România și EAU nu numai că va îmbunătăți eficiența logistică a Portului Constanța, dar va contribui și la consolidarea relațiilor bilaterale, deschizând calea pentru noi oportunități economice între cele două națiuni.